21 жовтня 1947 року розпочалась одна з найбільших депортацій населення Західної України, яка увійшла в історію під назвою операція «Захід», повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Цей день в історії.

Ця операція була проведена з метою ліквідації соціальної бази українського визвольного руху, вона торкнулась 26 682 сімей повстанців, вивезених у віддалені райони Сибіру і Казахстану.

СРСР блокує УПА

З 1944 року Українська повстанська армія (УПА) опинилася в глибокому радянському тилу сам на сам з потужним ворогом – сталінським режимом СРСР. Першим кроком радянської влади на шляху ліквідації українського збройного опору була так звана «Велика блокада», що тривала з січня по квітень 1946 року. Радянські війська оточили території дій УПА і блокували всі населені пункти Галичини та Волині.

Для її реалізації було задіяно 585,5 тисяч військовослужбовців, велика кількість бронетехніки, танків та авіації, силами яких УПА була відрізана від своїх баз постачання і змушена постійно маневрувати у важких погодних умовах. Це призвело до великих втрат і скороченню чисельності УПА більш, ніж удвічі.

Партизани проти СРСР

Великої шкоди повстанському рухові завдавали й амністії. Впродовж 1945-49 років радянська влада оголосила сім амністій для учасників підпілля, якими скористалися понад 100 тисяч осіб. В таких умовах керівництво опору прийняло рішення розформувати загони УПА і перейти до збройного підпілля.

Це дало позитивний результат: діючи малими озброєними групами, українські партизани змогли досить ефективно протистояти насадженню колгоспів, ліквідації парафій УГКЦ та радянізації Західної України.

Масові депортації

Тоді радянська влада розпочала репресії близьких та рідних повстанців, що відповідало логіці «колективної відповідальності», яку сповідувала радянська карально-репресивна машина.

Депортації як метод упокорення бунтівного краю довели свою ефективність ще в 1944 році, коли з Волинської, Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської і Тернопільської областей було відправлено в заслання 4 724 родини загальною кількістю 12 762 осіб.

Загалом впродовж 1944-1946 років із Західної України у віддалені райони СРСР було депортовано 14 728 родин учасників українського визвольного руху у кількості 36 608 осіб.

24 травня 1947 року заступник міністра державної безпеки СРСР Сергій Огольцов та міністр державної безпеки УРСР Сєргей Савченко у листі на ім’я міністра МДБ СРСР генерал-полковника Віктора Абакумова виступили з ініціативою проведення чергової депортації.

13 серпня 1947 року цю ініціативу підтримало ЦК ВКП (б), а вже 22 серпня Абакумов видав наказ «Про виселення сімей засуджених, убитих, перебуваючих на нелегальному становищі, активних націоналістів та бандитів з території західних областей України».

Наказ мав додаткову інструкцію, в якій вказувалося, що виселенню підлягають «повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців та їх близькі родичі, які проживають спільно». Депортацію мали проводити спеціальні групи оперативних співробітників разом з представниками місцевих органів влади. Операцію, підготовка до якої тривала в умовах суворої секретності, планувалося провести в період з 10 до 20 жовтня.

10 вересня 1947 року вийшла постанова Ради міністрів СРСР «Про виселення із західних областей УРСР членів родин оунівців», яка передбачала скерувати «спецконтингент» на шахти вглиб СРСР.

Популярні новини зараз

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

На станції столичного метро померла людина

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Переяславський Хатіко — на Київщині живе пес, який щодня пробігає 70 км за рейсовим автобусом в пошуку рятівників

Показати ще

Операція Захід

Операція розпочалася 21 жовтня 1947 року о 2-й годині ночі у Львові, о 6-й ранку процес набрав масового характеру по всій Західній Україні. Людей доправляли до заздалегідь створених шести збірних пунктів у Львові, Чорткові, Дрогобичі, Рівному, Коломиї та Ковелі.

Аби запобігти спробам повстанців звільнити депортованих, всі дороги та вузлові станції були взяті під контроль військами МДБ. Протягом двох днів було депортовано більшість родин, які потрапили до списків так званого «спецконтингенту».

26 жовтня 1947 року операція «Захід» була завершена — до Сибіру і Казахстану було вивезено 26 682 сімей загальною кількістю 77 808 осіб. Понад 60 тисяч осіб у примусовому порядку було спрямовано у вугільну галузь, зокрема, на комбінати «Кузбасвугілля», «Челябінськвугілля», «Молотоввугілля», «Карагандавугілля», «Східсибвугілля» та у вугільний сектор Красноярського краю. Решта потрапила на роботу на промислові та сільськогосподарські підприємства Омської області.

Нагадаємо, 19 жовтня в історії: Західна Україна втекла від Австрії, Угорщини та Польщі

Читайте також:

15 жовтня в історії: КДБ цианістим калієм вбиває Бандеру

12 жовтня в історії: Хрущов туфлею загрожує опонентам в ООН (відео)