Міністерство закордонних справ України має розробити механізми надання українського громадянства як другого етнічним українцям з дружніх країн, а також іноземцям, чиї права та свободи порушені.

Підписання президентом Російської Федерації Володимиром Путіним указу про спрощений порядок надання російського громадянства всім жителям Донецької і Луганської областей викликало гнів і обурення, сказано в повідомленні Офіс президента (ОПУ) в Facebook.

“Ми вважаємо, що цей крок створює додаткові перешкоди на шляху до деескалації конфлікту і реінтеграції Донбасу, прихильність до яких керівництво Росії неодноразово декларував”, – відзначили в Офісі президента.

“Президент України доручає МЗС розробити механізм надання українського громадянства як другої для етнічних українців з дружніх нам країн, що прагнуть взяти участь у розвитку своєї історичної батьківщини. Також Володимир Зеленський доручає розробити механізм спрощеного надання українського громадянства людям, які страждають від порушення прав і свобод в своїх країнах”, – йдеться в заяві.

27 квітня в відповідь на слова Путіна про те, що отримання російського громадянства Москва може спростити не тільки жителям Донбасу, а всім українцям, Зеленський зазначив: “Україна не відмовиться від своєї місії служити прикладом демократії для пострадянських країн. І частиною цієї місії стане надання захисту , притулку і українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу. Ми будемо надавати притулок і допомогу всім, хто готовий боротися пліч-о-пліч з нами за нашу і вашу свободу “.