У неділю, 24 липня, колишній державний секретар США Генрі Кісінджер в інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF заявив, що Україна в жодному разі не повинна поступатися територіями, які були окуповані росією після 24 лютого.

Про це пишуть «Факти».

«У нинішній ситуації лідери західних демократій повинні чітко розуміти, про що вони готові домовлятися з Москвою, а від чого вони не готові відмовитися за жодних обставин», — наголосив Кісінджер. При цьому він додав, що будь-які переговори можуть йти лише за «повної співпраці з жертвами агресії — керівництвом та народом України». «Це єдина мислима основа управління ситуацією», — зауважив колишній держсекретар США.

«Здача української території не може бути умовою, яку ми можемо прийняти. Факт у тому, що росії доведеться повернути всі захоплені нею з початку війни території», — твердо заявив Кісінджер.

Нагадаємо, у травні колишній держсекретар був учасником Світового економічного форуму у Давосі. І тоді викликав різку критику на свою адресу з боку президента України Володимира Зеленського. Кісінджер заявив, що розділовою лінією у переговорах між Україною та росією має стати «повернення до колишнього статус-кво». Його слова інтерпретували як заклик до України відмовитись від частини своїх територій задля досягнення миру.

«Я не казав, що територію треба віддавати, чи то Донбас, чи Крим. Я просто мав на увазі, що вона має мати окремий статус у будь-яких переговорах. Я беззастережно за свободу України та її значну роль у Європі», — наголосив тепер Кісінджер.