В МАГАТЕ попередили про загрозу розплавлення ядерного палива на ЗАЕС. Експерти прогнозують: у такому разі ядерне забруднення та проблеми зі здоров’ям людей.

Російські окупанти замінували Запорізьку АЕС по периметру і не виключено, що влаштують там теракт. Ситуацію на станції роблять ще небезпечнішими наслідки для неї після підриву ворогом Каховської ГЕС, що вже й так спричинило величезну екологічну катастрофу.

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС – найбільшу таку станціє в Європі – ще навесні 2022 року і від того часу контролюють її. Загарбники завезли на станцію своїх працівників та періодично влаштовують там провокації з обстрілами, звинувачуючи в цьому ЗСУ.

На початку червня 2023 року директор “Енергоатому” Петро Котін інформував, що загарбники замінували Запорізьку АЕС по всьому периметру. Безпосередньо на майданчику станції перебувають до 3,5 тис. росіян. У залах енергоблоків розміщені ворожа військова техніка, ракетні комплекси, важке озброєння.

Начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив 20 червня, що російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, а саме – ставок-охолоджувач станції. Якщо ворог влаштує підрив і виведе систему охолодження з ладу, на станції можуть виникнути суттєві проблеми, адже раніше через підрив Каховської ГЕС був зруйнований нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС.

Ще перед заявою Буданова президент України Володимир Зеленський попереджав, що Росія хоче підірвати ЗАЕСщоб змусити світ “тиснути на Київ” для припинення війни на умовах російського диктатора Володимира Путіна і для дестабілізації ситуації в державі.

Якщо загарбники влаштують теракт на Запорізькій АЕС, аварія може бути схожою на аварію на японській АЕС у Фукусімі (де сталося розплавлення стрижнів реакторів) або на АЕС Три-Майл-Айленд у США. Про це попередила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Екологиня пояснила, що у шести реакторах АЕС та сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігаються до 18 тис. паливних збірок – набагато більше, ніж було на Чорнобильській станції. Якщо ворог проб’є оболонку в усіх енергоблоках АЕС, зачепивши реактор, наслідки будуть найгіршими.

Можливі наслідки теракту на ЗАЕС:

  • Зона відчуження становитиме близько 30 тис. кв. км.
  • Площа потенційно забрудненої території – 2 млн кв. км.
  • Територія Запорізької області може стати непридатною для життя на сотні років.
  • Постраждати через зараження радіацією можуть до мільйона людей.
  • Загинути через зараження радіацією можуть десятки тисяч людей.
  • Дніпро, Чорне та Азовське моря стануть забрудненими.
  • Можуть постраждати жителі сусідніх держав.

“Наслідки залежатимуть від швидкості та напрямку вітру. Постраждати можуть як країни Східної Європи, так і прикордонні області РФ – Бєлгородська, Ростовська, Курська, а також окупований Росією Крим”.

Мапа з можливими наслідками аварії на Запорізькій АЕС / Інфографіка:

Зауважимо, на початку вересня 2022 року вчені Укрідрометцентру змоделювали умовний вибух на Запорізькій АЕС. Простеживши, куди на той момент дув вітер, вчені дали невтішний прогноз. Так, на той момент спершу радіація торкнулася б півдня України, а саме Херсонщини та Запоріжжя. Потім вона б охопила всю територію Криму, а далі через Чорне море рухалася б південно-західною територією планети. Радіація зачепила б одразу щонайменше п’ять країн: Туреччину, Грецію, Болгарію, Молдову та Румунію.

Що буде, якщо ворог підірве саме охолоджувач ЗАЕС

Якщо загарбники шляхом підриву виведуть із ладу охолоджувач станції, це може призвести до так званого теплового вибуху. Про це у ефірі ТСН розповів професор кафедри екології Києво-Могилянської академії Євген Хлобистов.

Популярні новини зараз

Депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби — ДБР

У Києві відсьогодні з'явились нові патрулі — у поліції надали деталі

16-річного Максима, що загинув на станції фунікулера через конфлікт з працівником УДО, поховали на Берковецькому кладовищі

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

Показати ще

“Тобто виходить з ладу вся система охолодження електростанції, буде тепловий вибух і за цим буде слідувати таке локальне забруднення. Воно не буде мати, скоріш за все, такого характеру, як вибух реактора, але воно теж буде відчутне. Ми можемо отримати незначне, але забруднення в тому числі ядерного характеру. На щастя, воно скоріш за все не буде мати характеру ядерного вибуху. Але готуватися до того, що це може призвести до певних екологічних проблем, проблем зі здоров’ям людей, які там працюють безпосередньо, людей, які проживають у місті Енергодар, – так, це може статися”, – пояснив професор.

Він зауважив, що аналогу такої ситуації не було, адже ніхто в історії ядерної енергетики не пошкоджував навмисно систему охолодження.

Підрив Каховської ГЕС і наслідки для ЗАЕС

Після підриву Каховської ГЕС, рівень води у водосховищі 11 червня впав настільки, що став неможливим водозабір для охолодження атомної станції. В “Енергоатомі” пояснили, що на АЕС була передбачена така ситуація з водозабором, тож на цей випадок там є ставок-охолоджувач. Тепер робота ЗАЕС напряму залежить від рівня води у цьому ставку-охолоджувачі

Ставок-охолоджувач на Запорізькій АЕС / © Рафаель Маріано Гроссі

Відсутність охолоджувальної води в основних системах упродовж тривалого періоду часу спричинить розплавлення палива та непрацездатність аварійних дизель-генераторів. Про це кажуть в МАГАТЕ.

Очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі на Запорізькій АЕС оглянув ставок-охолоджувач / © Рафаель Маріано Гроссі

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів про ситуацію на Запорізькій АЕС внаслідок підриву Каховської ГЕС станом на 13 червня 2023 року та ризики для станції через перебування там російських окупантів.

Він розповів, що на даний момент на ЗАЕС працює 1 реактор, який у гарячому стані, інші – охолоджені (1 в ремонті, інші – вимкнені).

За останніми даними – рівень в ставку стабільний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ та розвідка повідомляють про готовність росіян підірвати ЗАЕС — Президент