Указ президента Володимира Зеленського про спрощене надання українського громадянства росіянам – загрозливе і недалекоглядне рішення.

Про це Gazeta.ua сказав колишній командир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Рішення виглядає як починають за здоров’я – закінчують за упокій. Або навпаки. В одному указі дві діаметрально протилежні частини.

Спрощення отримання громадянства іноземним добровольцям, які воювали за Україну – шляхетний крок, якого довго добивалися від попереднього президента. Тепер Зеленський віддає борги Порошенка. Це тільки можна вітати.

Таке рішення несе переваги – мотивує воювати за Україну. Ті ж білоруси, які воювали за нас, отримають українське громадянство, а з ним і наш безвіз.

Друга половина указу – помилкова. Прирівнювати до добровольців, які воювали за Україну, до росіян, у яких проблеми з режимом Путіна… Треба настільки нічого не розуміти у політиці. Зеленський – новачок, ніби хоче як краще.

Але між громадянством і політичним притулком є принципова різниця. Громадянство – це можливість брати участь в усіх українських політичних процесах. Обирати, бути обраним. Це треба заслужити. Іноземні добровольці заслужили це своєю кров’ю, зброєю в руках. При чому тут люди, у яких просто проблеми з режимом Путіна? Хто вони такі? Що зробили саме для України, щоб отримати рівні з нами виборчі права?

Та й далеко не всі вороги режиму Путіна є друзями України. Російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Абсолютна більшість теперішньої російської опозиції, навіть дуже ліберальної, щодо України нічим не відрізняється від путінського режиму. Вони там у себе борються за “выборы в Мосгордуму”. А запитай прямо кожного з них “Чий Крим?” і з’ясується дуже багато цікавого.

Вони там у себе борються за “выборы в Мосгордуму”. А запитай прямо кожного з них “Чий Крим?” і з’ясується дуже багато цікавого

Тому давати будь-кому з Росії, хто проти Путіна, український паспорт – дуже недалекоглядний крок.

Президент Зеленський і ті, хто йому готують укази, ще досі лишаються ментально орієнтованими на Москву. Не відокремилися від “единого русского пространства”. Це найбільша проблема, яка чекає Україну, найближчим часом. І це страшно.

Умовний Навальний зможе приїхати і легко зробити тут політичну кар’єру. Зеленський з компанією навіть не розуміють цієї загрози.

Для російських спецслужб набагато простіше працювати з українською ватою, ніж засилати своїх агентів в нашу армію. Вату, якої неміряно, не будуть так уважно перевіряти. Яка не буде під лупою СБУ, як кожен росіянин, який приїде і попроситься на контракт.

Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

Стала відома зарплата міського голови Києва та його заступників

На Київщині зареєстровано новий випадок захворювання свиней на африканську чуму

Показати ще

Москві набагато легше набрати агентуру з людей з українським громадянством, які одночасно є п’ятою колоною”, – каже Євген Дикий.

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо спрощення процедури отримання громадянства для осіб, які захищали чи захищають нацбезпеку та оборону України. А також громадянам Росії, яких переслідують через політичні переконання.

Відповідний указ виданий і оприлюднений 13 серпня на сайті президента.