Керівник офісу президента Андрій Богдан цього тижня в інтерв’ю заявив, що одним із партнерів партії Зеленського в Раді буде “Опозиційна платформа За життя” Віктора Медведчука. А для встановлення миру в Україні потрібно поновити дію мовного закону Колесніченка-Ківалова запровадити російську мову як регіональну в Донецькій і Луганській областях, а також в Одесі та Харкові.

Справджуються найгірші прогнози щодо повторення тих кроків Януковича, що призвели до народного повстання. І вже оформлюється проєвропейська опозиція, готова захистити українські цінності.

 Я дозволив би Донецьку і Луганську, щоб була державна українська, а регіо­нальна російська за умови, що після цього вони територія України, сказав Андрій Богдан. Не заперечив такого ж сценарію для інших регіонів “тільки б не було війни”.

Показово, що ці заяви Богдан зробив напередодні набуття чинності закону про державну українську мову, який ухвалила Верховна Рада у квітні. Керівник офісу глави держави дав зрозуміти, що дія цього закону буде зупинена.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович називає Андрія Богдана “речником реваншу”, який не приховує справжні наміри владної команди в гуманітарній сфері.

 Події, що відбуваються після інавгурації, не залишають сумнівів: проросійські сили в Україні націлені на реванш. Тому потрібно бити в набат. І пояснювати людям, що відбуваються речі, які можуть поставити під загрозу зроблене за останні п’ять років того, на чому базувалася політика формування української національної ідентичності, каже В’ятрович. Він іде на вибори з партією “Європейська солідарність”.

Мовне питання не єдине, що ілюструє спроби реваншу.

“Відкочується” декомунізація: у Києві Окружний адмінсуд скасував перейменування проспектів Московського і Ватутіна на честь Бандери й Шухевича. У Харкові міськрада повернула проспекту Григоренка ім’я радянського маршала Жукова.

Серед перших восьми голів ОДА, поданих Зеленським, принаймні двоє скомпрометовані: Андрій Андрейчиков в Одесі відомий схемами торгівлі брухтом із сепаратистами Придністров’я, Віталій Комарницький у Луганську екс-“регіонал”, підтримував сепаратистів 2014-го.

Політичний експерт Віталій Портников пише: “Я вже не знаю, що повинні ще сказати і зробити чиновники Зеленського, щоб українці зрозуміли: нова влада це стара влада. Модернізована версія Партії регіонів, чиї наміри і дії призведуть до такої ж кризи і краху, як і дії попередників”.

А попередники, одіозні політики з Партії регіонів, вертаються в Україну. Через суд здобув право балотуватися до ВР глава адміністрації Януковича, екс-секретар РНБО Андрій Клюєв, якого підозрюють у причетності до кривавого розгону Майдану. Повернувся до Києва і намагається потрапити до громадської ради при КМДА “регіонал” Владислав Лук’янов учасник мітингів “за ДНР” 2014-го. Прилетів до країни юрист Януковича Андрій Портнов, який відкрито заявляє про помсту Порошенкові й пачками пише позови проти нього. Лише спротив студентів, які вийшли на мітинг, не дозволив йому стати професором Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Зрештою, більшої політичної ваги нині набув кум Путіна Віктор Медведчук.

Через відсутність досвіду й бажання займатися зовнішньою політикою у президента Володимира Зеленського Київ зазнає поразок. Так і не відбувся обіцяний новим гарантом обмін полоненими. Уперше за п’ять років порушено принцип “нічого про Україну без України”: провідні держави Європи за спиною Києва уклали “договорняк” із Кремлем. І делегація РФ повернулася в Парламентську асамблею Ради Європи без виконання будь-яких вимог.

З огляду на такі тенденції вулиця Банкова, відкрита для вільного доступу, може стати місцем нового Майдану ще до того, як офіс президента переїде в Український дім (переїзд коштуватиме 300 млн грн. ГПУ). Невдоволення наростає. Політика Зеленського загрожує поверненням України у стан турбулентності 2014 року, що тягне за собою економічну дестабілізацію.

Популярні новини зараз

З’явилися подробиці ворожого влучання у станцію метро «Святошин»

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

У Ворзелі, що під Києвом, маршрутка потрапила в ДТП - до лікарні потрапило 4 людей

Волонтери у камуфляжі чи псевдоволонтери? - розслідувачі розповідають про шахрайські схеми в Києві

Показати ще

За висновком політологів, щоб утримати країну перед загрозою потрясінь, потрібна потужна політична сила, що акумулює досвід, управлінські й дипломатичні навички, а також чіткий патріотичний курс на противагу ймовірній змичці Зеленського й “Опозиційної платформи”. “Голос” Святослава Вакарчука слабкий, показово усувається від позиціонування з “націоналістичних” питань. Юлія Тимошенко з “Батьківщиною” націлюється на коаліцію зі “Слугою народу”. Ігор Смешко й Анатолій Гриценко не долають 5%.

 Ми за п’ять років зробили більше, ніж вони за чверть століття до нас! так Петро Порошенко коментує успіхи своєї команди: євроінтеграцію, отримання безвізу, томосу, декомунізацію, захист української мови й культури, модернізацію Збройних сил. Щойно наша команда пішла вони програли всі дипломатичні битви: санкції ПАРЄ, наших моряків.

 ”ЄС” позиціонує себе як сила державницька. Її головною метою є розбудова української держави, одним із фундаментів якої є національна ідентичність. І на це будуть спрямовані зусилля нашої команди, говорить В’ятрович.