Європейський Союз підготує для України 1 млн боєприпасів калібру 155 мм. Крім того, ЄС уже надав нашій країні понад 1 тис. ракет.

Про це заявив високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, виступаючи на Європейській конференції з питань оборони та безпеки, пишуть Факти ICTV.

– Наша мета – поставити 1 млн 155-мм снарядів. Ми поставили понад 1 тис. ракет з лютого… Я знаю, що цього недостатньо, – зазначив він.

Боррель уточнив, що обговорював із командувачами армій країн ЄС можливість поставити більше снарядів з їхніх складів, щоб уже зараз передати їх Україні. А надалі їхні запаси будуть поповнені.

– Президент Зеленський сказав, що збирається відтермінувати контрнаступ: звісно, їм потрібна додаткова підготовка, їм потрібно більше озброєння, їм потрібно мати більше можливостей. І ми повинні забезпечити це, – наголосив глава європейської дипломатії.

За його словами, від початку повномасштабної війни Євросоюз уже виділив Україні військову допомогу на майже €6 млрд. А сумарна допомога нашій країні з боку держав-членів та інституцій Євросоюзу становить близько €16 млрд, і “це не кінець”.

Боррель поінформував, що Євросоюз уже підготував понад 17 тис. українських військовослужбовців і планує, що до кінця 2023 року ця кількість сягне близько 30 тис. воїнів.

Боррель також закликав не послаблювати підтримку України, оскільки без неї наша держава не зможе протидіяти повномасштабній агресії РФ.

– Без нашої підтримки Україна не зможе себе захистити… Дехто каже мені: припиніть підтримку України, тоді розпочнуться переговори, і настане мир. Серйозно? Якщо ми припинимо підтримку України, РФ просуватиметься, виграє війну, окупує Київ, перетворить Україну на “другу Білорусь”. Ми матимемо російські війська на кордоні з Польщею, небезпека зростатиме. І України не буде, – наголосив Боррель.

Він нагадав, що РФ веде проти Україну жорстоку війну, систематично бомбардуючи мирні міста, вбиваючи українців, викрадаючи дітей, руйнуючи інфраструктуру.