В нашій країні існує багато проблем, пов’язаних з вигулом домашніх тварин. На весь Київ нараховується всього 130 таких місць! А люди продовжують гуляти зі своїми улюбленцями в заборонених місцях.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“По всьому Києву спеціально відведених місць для прогулянки з собаками менше, ніж їх має бути в одному його районі. До того ж мало з них обладнані спеціальними знаками, як це має бути згідно з правилами вигулу тварин затверджених Київрадою у 2007 році”, – поскаржився Яловий.

Він нагадав, що за правилами дозволяється вигулювати собак на прибудинкових територіях з тильної або технічної сторони будинку (якщо відсутнє облаштоване місце на відстані 400 метрів). Площа зони для променадів з собаками не повинна бути менша за 30 відсотків маршрутів, які розташовані на територіях парків та скверів.

Також у якості зон для вигулу тварин можуть бути зони відчуження вздовж доріг та під лініями електропередач, санітарні зони навколо АЗС тощо, пустирі, ліси, лісопосадки, території, що мало відвідуються (схили Дніпра), береги річок (крім пляжів і місць відпочинку). Але ж хто піде гуляти з собакою до АЗС чи під лінією електропередач?

“Інтенсивна забудова сприяла тому, що фактично немає де погуляти з собакою і біля будинків – там або парковки, або невелика зона для дитячого майданчика. Тож дуже часто ми стаємо свідками такої ситуації – тварина “справляє свої потреби” прямо під під’їздом на очах інших мешканців будинку, або в парках та скверах, де це заборонено”, – зазначив депутат.

Яловий наводить приклад розв’язання проблем з утриманням домашніх тварин у європейських країнах.

“У Чехії в деяких місцях за утримання чотирилапого друга треба заплатити. Вигул собаки без повідка в непризначених для цього місцях, особливо на дитячих майданчиках тягне за собою чималий штраф у розмірі 35 євро (1188 гривень). Навіть за право утримувати собаку у себе в квартирі чехи платять в міській бюджет 50 € на рік. Відповідно для вигулу тварин створюють відповідну інфраструктуру”, – розповів політик.

За його словами в Німеччині податок на собак може сягати 180 євро на рік, в залежності від регіону.

“Реєстрація тварини обов’язкова одразу після її народження. Після реєстрації до власника поштою приходить спеціальний жетон з номером – своєрідний паспорт тварини. Без жетона на вулицю краще не виходити інакше штраф. А прогулянка в заборонених зонах обійдеться в декілька сотень євро!”, – розповів депутат.

Яловий вважає, що розв’язати проблему з вигулом домашніх тварин можна завдяки виконанню таких пунктів:
– По-перше, у Києві створений реєстр домашніх тварин. Було б доцільно, аби всі власники собак, котів занесли туди відповідні дані. Це дало б змогу міській владі порахувати їх кількість та розробити відповідну інфраструктуру.
– По-друге, елементарно дотримуватись чинних Норм з вигулу тварин. Згідно з ними, всі такі місця та зони повинні бути обладнані спеціальними попереджувальними знаками, а також табличками з зазначенням назв та телефонів установ, які відповідають за їх технічний та санітарний стан. Крім того, місця та зони для вигулу тварин повинні бути обладнані контейнерами для збору сміття та екскрементів. Останні я бачив лише в парках та скверах.
– По-третє, В КМДА має бути чіткий механізм контролю за дотриманням норм вигулу тварин.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.