З 2023 року в Україні запрацює накопичувальна пенсійна система. Як розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, на першому етапі такі пакети можуть бути введені для працівників ключових бюджетних підприємств для випробувань такої системи, однак кінцевою метою є повноцінне впровадження накопичувальної пенсії в Україні в цілому.

Про це повідомляє “Главред”.

Накопичувальну пенсію виплачуватимуть додатково до солідарної але не зменшуватимуть її розмір. Виплати з накопичувальної системи можуть бути довічними, одноразовими і на певний термін.

Якщо коштів накопичиться багато (більше, ніж потрібно для довічної пенсії) – то інші кошти людина може отримати одноразово, або також направити в страхову компанію.

В окремих ситуаціях пенсійні накопичення можна буде використовувати до виходу на пенсію, в будь-якому віці.

На думку міністра соціальної політики Марини Лазебної, якщо вдасться впровадити накопичувальну систему — можна збільшити середню пенсію від 3,7 до 7 тис. грн. Навіть в умовах невеликих внесків 4% від заробітної плати.

Наприклад всі розрахунки проведені в зв’язку з в актуальними цінами.

Побудована модель для людини, яка:

отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць;
працює і накопичує від 25 до 60 років (має 35 років стажу);
на власний Пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця отримує 2% від зарплати і додатково 2% від зарплати, які за неї заплатив роботодавець (разом 4% — 600 гривень) після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію 15 років;
отримує солідарну (звичну нам) пенсію на рівні середньої сьогодні – 3778 грн (станом на 1 липня 2021 року).
У цьому прикладі середня пенсія з накопичувальної системи за 15 років у людини складе 3117 гривень. Разом із солідарною пенсією людина отримуватиме 6895 грн, що становить 45% від зарплати.