Тендери від Вишневої міської ради вже не вперше опиняються у центрі уваги нашої рубрики «Вражаюча закупівля». З невідомих нам причин ледь не щотижня вони шукають підрядників на реконструкції навчальних закладів або закуповують нові шкільні меблі. Раніше ми вже писали про реконструкцію ліцею «Ідеал» за завищеними цінами та закупівлю меблів для нього у постачальників-привидів.

Звісно, новий 2024 рік Вишнева міська рада вирішила розпочати з чергової реконструкції за сотні мільйонів. Отож, 15 грудня 2023 року в електронній системі публічних закупівель Prozorro з’явився тендер на реконструкцію загальноосвітньої школи на 528 учнів по вул. Мічуріна, 12а в селі Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області за 188 836 743,60 грн.

Тендерні пропозиції подавали до 23 грудня, а вже 25 грудня відбувся аукціон. Роботи планують виконати до 23 серпня 2024 року. Саме тому оплата за них здійснюватиметься у 3 етапи. Спочатку підрядник отримає 30% авансу (протягом 45 календарних днів після підписання договору) на придбання і постачання необхідних матеріалів, конструкцій та виробів. Інші 65% суми підрядник буде отримувати протягом усього часу виконання робіт. Кінцеві розрахунки між замовником та підрядником у розмірі 5% здійснюються протягом 45 календарних днів після реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Для реконструкції загальноосвітньої школи у Крюківщині проведуть такі роботи:

  • підготовчі роботи на території будівельного майданчика під будівництво школи;
  • демонтажні роботи у позамайданчикових зовнішніх мережах водопостачання та каналізації;
  • збудують нове триповерхове приміщення «з нуля» зі спортзалом, пандусами й ліфтом, укриттям і облаштованим ґанком;
  • особливу увагу приділять опаленню, вентиляції, водопостачанню, каналізації та протипожежній безпеці;
  • закуплять усі необхідні меблі, технічне обладнання та устаткування.

Кількарічна історія реконструкції школи у Крюківщині

Як виявилось, історія реконструкції школи у Крюківщині розпочалася задовго до 2024 року.

Минула реконструкція єдиної школи на Крюківщині тривала цілих три роки (з 2017 по 2020 включно). У 2017 році вартість робіт оцінювали у 92 млн грн, проте за три роки (чи то через інфляцію, чи то через інші дуже важливі причини) вона зросла до 192 млн грн.

Згідно з угодою, підрядник повинен був знести одно- та двоповерхові будівлі старої школи, прибудови, майстерні (1955 року побудови), господарчу будівлю, котельню, а також погріб (1993 року побудови). Потім йому необхідно здійснити мурування стін та перегородок, встановити монолітні залізобетонні перекриття, влаштувати покрівлю, виконати гідроізоляцію стін та фундаментів, утеплити фасади, встановити вікна та двері, облаштувати ґанки. Облицювання стін та підлоги на трьох поверхах школи; прокладання мереж опалення, водопостачання та каналізації, вентиляції; монтаж пасажирського та вантажного ліфтів; монтаж та закупівлю приладів освітлення, обладнання для пожежної та охоронної сигналізації та оповіщення, телебачення, відеонагляду теж входило у вартість робіт.

Тендер тоді виграло ТOB «БК «Євробуд 2000», яка була зареєстрована якраз у 2017 році. Компанію запідозрили у використанні свідомо підробленого документа під час участі у торгах щодо закупівлі реконструкції Крюківщинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 528 учнів по вул. Мічуріна 12-А. На підставі цього документа Управління капітального будівництва Крюківщинської сільської ради визнало цю компанію переможцем. У зв’язку із цим на ТOB «БК «Євробуд 2000» було відкрито кримінальне провадження (ЄРДР №12018100080001509).

У червні 2020 року голова Крюківщинської сільської ради Андрій Кріпак заявив, що запуск нового корпусу школи відкладається через невтішне фінансування і матеріальні труднощі. Проте на той момент каркас будівлі був вже готовий, зокрема фундамент, опори, стіни, покрівля тощо (фото нижче).

Фото 1 из 3.
Фото 2 из 3.
Фото 3 из 3.

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

На станції столичного метро померла людина

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Вже 23 лютого 2022 року на Prozorro з’явилося оголошення про пошук підрядника на «Виконання будівельних робіт за проєктом «Реконструкція загальноосвітньої школи на 528 учнів по вул. Мічуріна, 12а, у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області». Перша черга. Залишки» за 46 000 000 грн. Звісно ж, у зв’язку із повномасштабним вторгненням рф на територію України, торги скасували.

22 вересня 2022 року оголошується новий тендер на реконструкцію цієї ж школи на 46 000 000 грн. У тендерній документації знову схожий із 2020 роком перелік робіт: будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, та будівництво інженерної інфраструктури. Реконструкцію знову починають «з нуля», хоча каркас школи вже мав бути збудованим 2 роки тому.

Але на цьому теж, звісно ж, ніхто не зупинився, тому у грудні 2023 року оголосили ще кілька тендерів на реконструкцію за 168 476 200 грн та 188 836 743,60 грн. Торги не відбулись, адже у першому випадку (від 1 грудня) неможливо було усунути виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, а у другому (від 7 грудня) — були відсутні пропозиції.

І от нарешті ми дійшли до нашого тендеру за 188 836 743,60 грн, учасники якого таки знайшлись. І це тендер саме на РЕКОНСТРУКЦІЮ будівлі «з нуля». Звичайно, за 3 роки та ще й за умови повномасштабного вторгнення каркас будівлі міг би потребувати капітального ремонту, але аж ніяк не пошкодилась би настільки, щоб його треба було зносити. На реконструкцію школи до цього моменту мали б витратили вже 238 млн грн. Куди пішли ці кошти, якщо будівля досі «під знос»?

Тендерна документація

У пункті 5.3 Розділу 5 «Кваліфікаційні критерії до учасників» Тендерної документації зазначено, що учасник закупівлі повинен підтвердити відповідний досвід роботи, а саме: «не менше 2 виконаних аналогічних договорів протягом останніх 4 років – без урахування дії військового стану із вартістю кожного договору не менше 30% від очікуваної вартості закупівлі». Таким чином, учасник закупівлі з 2020 по 2022 рік мав би виконати мінімум 2 договори на реконструкцію будівлі, що є дискримінаційною умовою, адже за цей період підрядник, наприклад, міг би успішно виконати один великий і дороговартісний проєкт.

У пункті 5.4 Розділу 5 «Кваліфікаційні критерії до учасників» Тендерної документації зазначено, що учасник має надати довідку про фінансову спроможність: середньорічний дохід (середнє арифметичне значення річних оборотів) за останні 4 календарні роки без урахування періоду дії воєнного стану повинен бути не менше ніж 50 % від очікуваної вартості предмета закупівлі. Насправді умова цілком законна, проте абсолютна нелогічна. Поряд із цим в умовах договору прописано, що перед початком робіт переможець закупівлі отримує аванс на всі первинні витрати, отже компанії не обов’язково мати 95 млн середньорічного доходу, щоб виконати реконструкцію школи. Отож, ця умова також є дискримінаційною.

Переможець тендеру

Договір із переможцем тендеру ще не укладений, тож за реконструкцію за 189 млн змагаються дві компанії: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «УРБАНДЕКОР», що запропонувало виконати роботи за 174 900 000 грн та ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РЕМБУД-1», що оголосило ціна на 100 тисяч дешевшу — 174 800 000 грн.

Отож, потенційним переможцем є ТОВ «РЕМБУД-1». Компанія була зареєстрована 19 травня 2003 року у Києві. Керівником організації є Ігор Зінченко, а власником — Василь Комаревич.

Комаревич співволодіє ТОВ «Компанія Древляни» зокрема разом з ексзаступником директора ДП «Укрспирт» Олександром Альохіним та ексменеджером агробізнесу «Привату» Максимом Даніловим. За даними «Латифундиста», останні двоє є менеджерами «Kadorr Agro Group» Аднана Ківана та Ольги Павлової.

До 2009 р. співзасновником «РЕМБУД-1» був Микола Іванович Надточій, який понад десять років очолювала КП «Спецжитлофонд» Київради. Крім того, Надточію належало ПП «Укррембудінвест» на чолі з Комаревичем, але нині ним володіє та керує Віталій Ковальчук. Також Комаревич володів ТОВ «БВК Урбі», яке під новою назвою «Дунай Пак» належить Євгену Василевському і Семену Чекалову.

І хоч компанія фактично існує вже 20 років, участь у закупівлях вона почала брати у 2018 році. За цей період виконаних тендерів у ТОВ «РЕМБУД-1» назбиралось вкрай небагато: їх усього 13 на загальну суму 484,27 млн грн.

З 2018 по 2020 рік ТОВ «РЕМБУД-1» реконструювало будівлі ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», на що загалом було витрачено 324,09 млн грн. У 2019 році ТОВ «РЕМБУД-1» взялися за підряд КНП «Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м. Києва» Київради щодо поточного ремонту приміщень вартістю 200 тис. грн, у 2020 році — за замовлення ДВНЗ «Національна академія внутрішніх справ» щодо капремонту сантехнічних приміщень гуртожитку №10-Б НАВС, с. Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області за 2,33 млн грн.

Проте попри усі зв’язки ТОВ «РЕМБУД-1» таки «засвітилося» у кримінальному провадженні. Судова справа датується липнем 2022 року і стосується ТОВ Березанський завод листового скла та ТОВ «Трубіжводексплуатація», які в липні 2021 року незаконно заволоділи ґрунтовим покривом земельної ділянки із кадастровим номером 3210400000:01:005:0074 і почали проводити там будівельні роботи. Проте слідство встановило, що хоч за податковою звітністю незаконні роботи проводились ТОВ «Трубіжводексплуатація», у поданому замовником Повідомленні про початок виконання підготовчих робіт № KC020201006930 генеральним підрядником вказали ТОВ «РЕМБУД-1».

Справа тягнеться і дотепер, проте про хоч якісь судові рішення з липня 2022 року ніяких відомостей немає.

Висновок

Черговий тендер від Вишневої міської ради — і знову пряме попадання в корупційне «яблучко». Ну що ж, будемо сподіватись, що хоча б не всі кошти будуть розтрачені, а щось таки піде на реконструкцію навчального закладу. І нарешті справдяться обіцянки семирічної давності — у Крюківщині буде нова школа.

Раніше повідомлялось, що у Крюківщині за ₴188,8 млн проведуть реконструкцію сільської школи І-ІІІ ступенів