Професорка кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко заявила про своє звільнення. Напередодні вона назвала мовний закон в Україні «фашистським», а країну ㅡ «американською колонією».

Про своє звільнення Євгенія Більченко написала у Facebook, повідомляє “Громадське”.

У своєму дописі вона заявила, що для цього керівництво закладу ліквідувало цілу кафедру. Окрім того, вона зазначила, що обіймає перше місце у рейтингу викладачів своєї кафедри.

«Не змогли нічого довести: ні профнепридатність, ні аморальний вчинок ㅡ нічого з того, що закидали. За час відсторонення від педагогічної роботи я зайнялася науковою так щільно, що це видно з мого рейтингу […] У мене не просто перше місце, а перше місце з немислимим відривом. Про це в університеті все знають», ㅡ пише Більченко.

Вона також зазначила, що ні про що не шкодує, та додала, що близько третини проведених нею наукових конференцій і статей, була зроблена спільно з російськими колегами.

«Це були наші найкращі діалоги щодо Бахтіна. Я була щаслива, дякую, коли ми збиралися разом від Луцька до Москви, від Дрогобича до Петербурга. Мені б хотілося, щоб світ знав, як в Україні поводяться з політичними інакодумцями», ㅡ вказала Більченко.

Попри те, що Євгенія Більченко зазначає про своє звільнення, у документі, який вона опублікувала, вказано, що за рішенням Вченої ради та ректора університету ліквідується кафедра культурології та філософської антропології. Самій викладачці пропонується за згодою переведення на «інші вакантні посади в університеті».

Ректор педуніверситету Драгоманова Віктор Андрущенко у коментарі нам зазначив, що Євгенія Більченко звільнена, але порадив звертатися за уточненням до інших керівників закладу. На час публікації підтвердження звільнення викладачки від них не було.