Лідера республіканців у Палаті представників Конгресу США Кевіна Маккарті нарешті обрали її спікером. Для цього знадобилося 15 турів голосування. Маккарті отримав 216 голосів, а його основний суперник, демократ Гакім Джеффріс, — 212.

Про це пише CNN, на яке посилається “Фокус”.

Після обрання Маккарті всі члени 118 Конгресу були приведені до присяги.

Перший законопроєкт, що розглядається новою Палатою представників, стосуватиметься ініціативи адміністрації Байдена щодо найму додаткових агентів IRS (Податкової служби США) протягом 10-річного періоду, заявив у суботу вранці спікер Кевін Маккарті.

“Я знаю, що вже пізно, але коли ми повернемося, наш перший законопроєкт скасує фінансування 87 000 нових агентів IRS. Як бачите, ми вважаємо, що уряд повинен допомагати вам, а не переслідувати вас”, — сказав він під оплески. Також він зазначив, що займеться поверненням робочих місць із Китаю в США.

Довгий процес обрання Кевіна Маккарті спікером Палати представників затягнувся, бо група радикальних республіканців відмовлялася підтримати його. ЗМІ повідомляють, що деякі з них змінили свою позицію після того, як з ними телефоном поспілкувався 45-й президент США Дональд Трамп.

У попередньому турі голосування Маккарті набрав ті ж 216 голосів, але їх забракло для перемоги. В останньому турі шестеро конгресменів зовсім не голосували, що дозволило Маккарті перемогти.

“Кевін Маккарті від штату Каліфорнія отримав більшість голосів і належним чином обраний спікером Палати представників”, — заявила ведуча засідання Шеріл Джонсон.