Було б справедливо, якби переселенці голосували на місцевих виборах на окупованій частині Донбасу. Утім організація їхньої участі є колосальною проблемою.

Так голосування переселенців в інтерв’ю “Європейській правді” прокоментував міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

“Мені здається, що було б справедливо, щоб люди, які через війну були вимушені переселитися і при цьому не втрачали зв’язок зі своєю малою Батьківщиною, також обирали нову місцеву владу. Адже ми розраховуємо, що вони повернуться додому, а отже, ця влада керуватиме тими людьми, і вони мають вплинути на їх обрання.

Але якщо ви запитаєте, яким чином ми їх перевеземо чи як для них провести вибори то це колосальна проблема. Ми її не вирішимо навіть у мирний час. І таких питань безліч. Наприклад, скільки є виборців, хто складає списки, хто їх перевірить?” сказав міністр.

Та додав, що ці нюанси не прописані у “формулі Штайнмаєра”, яку усно погодилася Україна на засіданні ТКГ у Мінську “у ній є лише те, що “особливий статус” запроваджується у момент проведення виборів”.

Пристайко як голова МЗС зазначив, що рішення щого голосування переселенців має ухвалити Рада і ЦВК. Міністерство лише може висловити очікування або рекомендації.