30 вересня у Києві оприлюднили дані соціологічного дослідження “Поствиборчі орієнтації киян: довіра, рейтинги, очікування”. Опитування провела компанія Seetarget методом особистих інтерв’ю вдома у респондента. З 20 по 28 вересня 2019 року дослідили думку 1207 киян різного віку, статі та району проживання. Похибка вимірювання становить не більше 2,9%.

“Проведення позачергових виборів мера Києва підтримується абсолютною більшістю. За нашими даними 59,1%, тобто близько дві третини від опитаних позитивно ставляться до перевиборів мера та міської ради. При чому очікування, що ці вибори змінять ситуація у Києві теж є позитивними на рівні 42%”, – говорить Олексій Боровський, директор компанії Seetarget

За даними дослідження респонденти виказують готовність до повного перезавантаження міської влади – як у мерії, так і в Київраді. Ще 37,3% респондентам важко відповісти чи відбудеться покращення і 15,1% не вірять у позитивні зміни і тільки 5,4% передбачають погіршення.

“Перш за все кидається в очі амбвівалентність (від ред. одночасне співіснування протилежного ставлення) киян щодо їх політичних установок та ставленні до міської влади. Маже половина вважає, що влада рухається у правильному напрямку і в той же час майже 60% виступає за дострокові вибори. Це типова риса для українців. Це свідчить про те, що у людей є і критичні оцінки і позитивне мислення”, – говорить Володимир Фесенко, політолог.

Загальний стан Києва за час перебування на посаді мері Віталія Кличка на думку 38,1% респондентів погіршився, 21,1% киян не помітили змін і 37,6% опитаних бачать покращення стану столиці. Найбільш гострими проблемами киян виявились: тривала відсутність гарячої води, відсутність доступної медицини та незадовільна якість води у кранах. Серед рис, які б кияни хотіли бачити в “ідеальному мері” назвали професіоналізм, компетентність, чесність і порядність.

“Цікаво те, що така характеристика як патріотизм знаходиться на останньому місці, вона набрала лише 9,7%. Ймовірно це може бути результатом тої повістки, яку запровадила попередня влада за минулі 5 років. В цілому запит на новинку залишається. Першочерговими є загальносуспільні цінності, патріотизм менше активізується і якщо дивитися на розріз майбутньої компанії – це боротьба між певною стабільністю і між зміною. Це основний лейтмотив наступних виборів”, – говорить Микола Бондаренко, соціолог.

За словами спеціалістів нинішня ситуація є стартовою, відповідно позиції змінюватимуться. На результат впливатиме склад кандидатів та ефективність передвиборної компанії. Згідно з результатами дослідження за чинного мера міста проголосували б 20,7%, за його конкурента Олександра Ткаченка – 18,6%. На третьому місці в рейтингу Святослав Вакарчук з 12,4% голосів. До міської ради ввійшла б партія “Слуга народу” з 53,8%, “Європейська солідарність” і “Голос” з 9,9% та 7,7% відповідно. На популярність партії може впливати рейтинг Володимира Зеленського. Прогнозована явка виборців становить 68,1%.

“Людина завжди намагається уникнути негативних подразників, вона прагне до позитивних відчуттів, комфорту, поліпшень. За таким принципом індивід буде знаходитись під впливом ефекту новизни. Кожен, хто буде робити вибір, психологічно віддасть перевагу новій владі, ніж старої, тому що виборцю буде здаватися, що стара влада значно гірше, ніж нова”, – пояснює Спартак Суббота, політичний психолог.

Основною перешкодою, яка заважає владі міста Києва вирішувати проблеми третина киян назвала корупцію міської влади. Інша третина, вважає, що влада ставить вище свої корисливі інтереси над суспільними, решта респондентів обрали варіант некомпетентності чиновників.

Довідка: Компанія Seetarget – член Соціологічної асоціації України. Її команда об’єднує фахівців з комунікації, соціологів, маркетологів, психологів і політологів. Більшість працівників є Ph.D. і провідними фахівцями в різних областях соціальних наук. Seetarget займається дослідженнями у сфері політики та бізнесу.