Олександр Тупицький прокоментував законопроєкт Володимира Зеленського, який має відмінити рішення КСУ та звільнити всіх суддів, і назвав його спробою конституційного перевороту. Про це голова КСУ заявив на брифінгу 30 жовтня, інформує Хрещатик.News.

“Законопроєкт має ознаки конституційного перевороту в Україні, – зазначив голова КСУ. – Я це відповідально заявляю, тому що це порушення статті 149, 149-1 Конституції України. Чому ж тоді не наказом президента суд розпустити? Колективну відповідальність ніхто не має нести”.

Суддя також прокоментував призначення Артема Ситника головою НАБУ. Він зазначив, що Артема Ситника призначали в постреволюційній ситуації, зараз умови змінились і потрібно привести функціонування структури у відповідність до закону. Справа тут не в персоні самого Ситника, а в його призначенні з порушенням закону.

Люстрацію чиновників голова КСУ назвав “вибухонебезпечною”, оскільки далі справи направляються до Європейського суду з прав людини. І відповідальність за них лягає на державу, яка змушена виплачувати компенсацію незаконно звільненим чиновникам.

Олександр Тупицький закликав депутатів приймати такі закони і рішення, аби їх не доводилось розглядати в КСУ, де накопичилось вже багато таких справ. А якість роботи самого Конституційного суду його очільник пояснив тим, що після ухвалених КСУ рішень ніхто не скаржиться до ЄСПЛ.

“Що відбувається в країні? Мені не зрозуміло! – запитує Олександр Тупицький, – Мета цього – створити слухняний, “кнопочний” суд”. Голова КСУ здивований тим, що його не запросили на засідання РНБО. Він зауважив, що міг пояснити всі рішення, прийняті КСУ, “оскільки всі документи проходять не лише юридичну, але й наукову експертизу”.

На допит в ДБР голова КСУ не має наміру приходити. Він пояснив, що не є свідком, оскільки йому, очевидно, інкримінують кримінальне правопорушення.

Тупицький також розповів про зустріч з представниками Євросоюзу та США. За його словами, посли зазначили, що поважають закони України і Конституційний суд. Але запитали: “Ми витратили багато грошей, чому все не так, як повинно бути?”

Він також пояснив, чому не вніс ділянку в Криму в декларацію. За словами судді, у 2018 році він був невиїзним до Криму і ділянку довелось продавати через юристів.

“Будинок могли знести, як розташований на чужій території. Тому було прийнята така форма… Я видав українську довіреність на продаж цих об’єктів. Я захищав свою власність, – пояснив суддя.

Чому ця угода не з’явилась в декларації? “Я не визнаю Крим російським. І вносити те, що ти не визнаєш – це дивно… Єдина моя провина – що я не звернувся до НАПК за роз’ясненням, як це правильно вносити”, –  зазначив Тупицький.

Нагадаємо, сотні протестуючих, поліція, військові машини: акція протесту пройшла під КСУ

Популярні новини зараз

У Святошинському районі Києва зникло світло

Мер Гамбурга прибув до Києва

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Читайте також:

КСУки, фаєри, презервативи та чемодани: що відбувається під КСУ (фото, відео)

Через рішення КСУ ЄС знов погрожує відібрати безвіз

Офіційного призначення не буде: КСУ заблокував переможців місцевих виборів