Особисті сподівання суддів, що небезпека хаосу, навислого над державою, і втрати керованості їх не торкнеться, у сукупності з вправним маніпулюванням та спекулятивним використанням принципу незалежності судової влади для зведення особистої недоторканності в ранг незаперечного постулату, перешкоджають “українській правовій Реформації”. Таку думку висловив Віктор Петруненко, повідомляє Хрещатик.News.

На думку автора, активізація боротьби з викорінення кримінально-правовими методами злочинів проти правосуддя може виявитися ефективним способом реалізації політичної волі до невідкладного реформування та очищення Авгієвих суддівських стаєнь.

“Зазначу, що мова не йде про притягнення судді до відповідальності за правову оцінку тих чи інших обставин справи в господарських, адміністративних або цивільних процесах. Також не говоримо і про дискрецію в кримінальному процесі. Мова йде про залучення до відповідальності за винесення завідомо неправосудного судового акту, створеного шляхом спотворення дійсних обставин справи або навіть фальсифікування його фабули. Або ж винесення рішення, при якому застосування Закону не відповідає його вмісту та сенсу, букві і духу, а то й взагалі формальній логіці”, – пояснив Петруненко.

За його словами, проблемою для ефективної реалізації запропонованої ідеї може стати (не)процесуальне переховування викритих суддів такими ж суддями-корупціонерами, які тимчасово залишаються поза рамками кримінальних переслідувань, але які усвідомлюють потенційну загрозу для себе як членів системи. Тому доцільно покласти контроль та розгляд справ про злочини суддів на Вищий антикорупційний суд (ВАКС).

“Знаю, що у практикуючих адвокатів є значна кількість юридично опрацьованих і вже готових до процесуальної реалізації слідством матеріалів проти злочинного суддівсько-адвокатського синдикату, куди входить як мінімум 70 суддів усіх рівнів і всіх юрисдикцій. Суддями та адвокатами здійснено створення системи завідомо неправосудних судових рішень, що забезпечують протиправне заволодіння чужим майном і відповідно легалізацію коштів здобутих злочинним шляхом. Розслідування дозволить не тільки розкрити і очистити цей фурункул в громадському організмі, але і виявити інші злочини”, – зазначив автор.

На його думку, перелічені заходи дозволять нам у найкоротший (до півроку) термін відновити судову (в справжньому сенсі цього слова) систему, що безсумнівно спричинить за собою незворотні втрати потенціалу всієї корупції в країні.

Як притягнути до відповідальності суддю за винесення завідомо неправосудного судового акту, створеного шляхом спотворення дійсних обставин справи або навіть створення фальсифікованої його фабули? Як не допустити винесення рішень, при яких застосування Закону не відповідає його вмісту та сенсу, букві і духу? Більш детально в аналітичній статті автора.

Читайте також:

Зеленський підписав закон для Антикорупційного суду

«Нас вбивають у турборежимі»: будкомпанії звернулись до Президента зі скаргою на постанову Кабміну, яка паралізує їхню роботу

Замість 100 млн: Микитася посадили під домашній арешт