Температура, кашель, біль у м’язах, втома — найчастіші симптоми коронавірусу, про які попереджають медики. Але є менш очевидні речі. Несприйняття м’яса, відраза до алкоголю, кави чи огірків або зміна смаку питної води — усе це симптоми, про які розповідають люди, що вже перехворіли на COVID-19, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Громадське.

Вода стала гіркою

«У мене першим незвичним симптомом було те, що я зовсім не відчувала високої температури», — згадує Олена Герасименко з Києва. Жінка каже, що зазвичай одразу реагує на мінімальне підвищення температури, однак на початку цієї хвороби не відчула, що в неї 38.

«Я навіть не знаю, за скільки днів вона піднялася. У мене захворіла донька, у неї було так само. Вона перша вирішила виміряти температуру, в неї було 37,8, тоді я вирішила виміряти для свого спокою і виявилося, що в мене вже висока температура», — розповідає жінка.

Згодом в Олени з’явився сильний біль у м’язах: «Таке враження, що мене побили або протягнуло шию. Я спілкувалася потім з іншими хворими, які вилікувалися. Вони казали, що цей біль періодично виникає і після подолання хвороби».

Відчуття смаку Олена не втрачала, однак він змінився: «Вода стала гіркою. Їжі це не стосувалося, лише напоїв. Згодом навпаки — все було солодким. Було враження, що скрізь був штучний підсолоджувач». Уже через місяць після подолання хвороби смак у жінки відновився.

Огірок віддавав пліснявою

Світлана з Хмельницької області перехворіла коронавірусом на початку вересня. Перші кілька днів симптоми були схожими на застуду чи грип — першіння в горлі, біль у м’язах, температура. За порадою сімейного лікаря лікувалася вдома.

«Якогось ранку я звично заварила каву. Але вона чомусь неприємно пахла. Спершу я навіть подумала, що в мене брудне горнятко. Заварила ще раз, але пити не змогла. Понюхала кавові зерна і зрозуміла, що в мене спотворилося відчуття запахів», — згадує Світлана.

Більшість ароматів і смаків жінка перестала відчувати. Однак деякі запахи та продукти почали викликати відразу: «Схожа історія була з огірками. Ми живемо в приватному будинку і маємо свої свіжі овочі з грядки. Але коли я спробувала огірок, мене від нього ледь не знудило. Смак був неприємним і ні на що не схожим, віддавав пліснявою».

Світлана вже другий тиждень як отримала негативний тест на коронавірус, повернулася з лікарняного на роботу, але пити каву досі не може. Ба більше, на язиці в жінки з’явилися симетричні плями рожевого кольору. Вони не болять, але викликають певний дискомфорт. Жінка припускає, що це теж може бути пов’язано з втратою смаку.

Наче щось вселилось

Втратила відчуття смаку та ароматів і Ірина з Київської області. Вона захворіла ще в березні: спершу відчула важкість у грудях і підвищення температури. Наступного дня, коли з’явився кашель, жінка звернулася до сімейного лікаря. Їй виписали антибіотики та відхаркувальні препарати.

«Пропила все. Мені стало краще, подумала, що вилікувалась. Через кілька днів було сімейне свято, я випила вина і вже тоді зрозуміла, що мені від нього якось не так», — розповідає Ірина. Згодом з’явилася діарея та кашель, потім першіння в горлі, закладення носа та втрата нюху. Температура була 35.6.

«Я зателефонувала лікарю. Коли він почув, що не відчуваю запахів, прислав бригаду в скафандрах, щоб зробили експрес-тест. Він був позитивним. ПЛР-тест не робили, бо, зі слів сімейного, його вони можуть робити лише тяжким хворим із високою температурою», — каже жінка.

Далі, за її словами, симптомів побільшало, почалися панічні атаки, депресія, задишка, кон’юнктивіт, алергія, герпес, стоматит, збільшились і боліли лімфовузли. Крім цього, вона почала втрачати вагу, за час хвороби Ірина схудла на 10 кг.

Популярні новини зараз

На станції столичного метро померла людина

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

У столиці заквітла найдовша в Україні алея сакур

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

«З’явилось відчуття, що організм зовсім не мій. Наче щось вселилось і керує ним. Було дуже погано і страшно», — згадує жінка. Симптоми почали відходити поступово, однак слабкість зберігалася до кінця липня. Зараз вона знову лікується вдома. Каже, що періодично закладає ніс, з’являється першіння в горлі та кашель.

М’ясо натирало слизову

Алла Орищенко з Києва відчула перші симптоми 26 серпня: «Зранку знобило, я думала, що вдяглася не по погоді. В обід вже була температура 38. Дуже боліли м’язи», — згадує Алла. Через сильну слабкість жінка не могла навіть стояти на ногах. У приватній клініці їй зробили ПЛР-тест — він був негативним. Однак, каже жінка, дихати було важко, тому коли стало ще гірше, син викликав швидку. У лікарні їй знову зробили тест, який виявився позитивним. Жінку госпіталізували.

«Була нестерпна слабкість, я не могла набрати в легені повітря. Смак і нюх не зникли, але їжа була бридкою. М’ясо натирало слизову в роті, я не могла його їсти. Було таке враження, наче в моєму роті сіно», — розповідає жінка.

Після коронавірусу в Алли почався цукровий діабет, крім цього, жінка продовжує лікувати легені. «До цієї хвороби я була абсолютно здоровою людиною, без супутніх захворювань, а тепер маю постійно лікуватися», — каже вона.

Висипи

Ми також запитали у лікаря, з чим можуть бути пов’язані такі симптоми. Заступниця директора з медичної частини Харківської обласної інфекційної лікарні Валентина Маслова каже, що чітких пояснень поки що немає. «Вірус вражає центральну нервову систему, можливо, вражає й рецептори. Поки що невідомо, чому саме так», — пояснює Маслова.

Однак, за її спостереженнями, в кожного пацієнта під час хвороби смаки змінюються індивідуально, крім цього люди можуть по-різному реагувати й на підвищення температури, хворий не обов’язково її відчуватиме. «Ми не завжди маємо можливість цікавитися зміною в смаках, адже це не головний симптом, який насторожує», — каже лікарка. Згодом, за словами Маслової, відчуття смаку та ароматів повертається до пацієнтів.

Ще одним рідкісним симптомом, який лікарі спостерігають у хворих на коронавірус, є висипи на тілі й обличчі. Це, на думку Валентини Маслової, може бути також пов’язано з тим, що пацієнти приймають чималу кількість ліків, які можуть викликати алергічну реакцію. Однак усе це поки що на рівні спостережень та припущень лікарів, і для точних описів та пояснень, чому у пацієнтів з COVID-19 виникають побічні симптоми, знадобляться триваліші дослідження.

Нагадаємо, В Києві більше 500: столиця та Україна знову поставили добовий COVID-антирекорд

Читайте також:

У Києві та 5 областях України ковідні ліжка заповнені на понад 70%

У ВООЗ назвали місця, де найчастіше заражаються коронавірусом