Великі підприємства несуть відповідальність за те, що забруднення довкілля залишається однією з найгостріших проблем в Україні. Згідно досліджень ВООЗ, ми посідаємо 6-те місце після Китаю, Індії, Росії, Індонезії та Пакистану в списку країн з найвищою смертністю від забруднення повітря.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, одними з основних забруднювачів довкілля в Україні є великі промислові підприємства. Вони продукують до 17% парникових газів та скидають у водойми понад 30% від усіх забруднених вод.

«Протягом усіх років незалежності цивілізований контроль за промисловими викидами був відсутній. Але сьогодні, коли увесь світ намагається мінімізувати викиди у навколишнє середовище, Україна не може продовжувати таку безвідповідальну політику», – заявив Яловий.

За його словами, щоб забезпечити європейські підходи до захисту екології від діяльності промисловців, законодавці розробили та зареєстрували законопроект №4167 “Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення”. Він має імплементувати в Україні директиву ЄС про промислові викиди і запровадити для підприємств поняття інтегрованих дозволів.

Як це працюватиме?
«Система інтегрованих дозволів встановлює вимоги щодо максимальної кількості викидів, а також визначає заходи для зменшення їх кількості. Це буде обов’язковим для енергетичного сектору, металургії, хімічної промисловості, поводження з відходами та інших галузей. Щоб продовжувати працювати, підприємства будуть зобов’язані щорічно звітувати про дотримання умов інтегрованого дозволу»,- розповів політик.

Він відзначив, що норми дозволу будуть розраховувати не за фактом забруднення, як зараз, а відповідно до схваленого Європейською комісією спеціального документу, що містить перелік найкращих доступних технологій та методів управління.

Як пояснив Яловий, промисловці виступили різко проти запровадження контролю над викидами. Промислові гіганти звернулися до уряду з вимогою не допустити ухвалення законопроекту №4167. У зверненні вони переконують, що нова система контролю за викидами зруйнує цілі галузі економіки та негативно вплине на загальний рівень життя українських громадян.

«Така негативна реакція зрозуміла – для модернізації виробництва та зменшення викидів потрібно вкласти додаткові кошти, що за умов економічної кризи зробити непросто. Але в довгостроковій перспективі збільшення захворюваності та смертності українців, знищення природних ресурсів та подальше забруднення навколишнього середовища завдадуть економіці країни ще більшої шкоди», – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.