Україна офіційно відправила Нідерландам запит на передачу винищувачів F-16. Однак для передачі бойових літаків знадобиться дозвіл від США. Літаки не можна передати одразу, потрібно провести консультації з американцями та іншими союзниками.

Про це заявила нідерландська міністерка оборони Кайса Олленгрен, пише “Главред”.

Як повідомляє NOS, вона розповіла про те, що виконати запит України – непросте завдання. Винищувач F-16 є частиною оборонної системи Сполучених Штатів, тому для їх передачі потрібен дозвіл від американського уряду.

За словами міністра, для вирішення питання щодо постачання винищувачів Києву потрібні консультації, в тому числі, і з іншими країнами-партнерами. Про швидку передачу літаків Україні не йдеться.

“Ми повинні обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми повинні серйозно дивитися на наслідки, це не може статися за одну ніч. Ми повинні бути чесними в цьому відношенні”, – пояснила ситуацію Олленгрен.

Також вона зазначила, що українські фахівці повинні пройти відповідну підготовку перед тим, як керувати винищувачами F-16.

При цьому глава Міноборони припустила, що Україна в довгостроковій перспективі стане однією з країн, де будуть використовувати F-16.

“Країна все одно більше ніколи не зможе купувати російські винищувачі, як це було раніше”, – підкреслила Кайса Олленгрен.