Повернення білоруською владою бойовиків «Вагнер» до Росії в РНБО назвали “недружнім кроком по відношенню до України”, передає сайт Хрещатик.news із посиланням на Раду національної безпеки та оборони у Facebook.

“На жаль, влада Білорусі ухвалила не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємовідносин і є не дружнім кроком по відношенню до України”, – прокоментував Секретар РНБО України Олексій Данілов ситуацію, пов’язану з поверненням бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» до Росії.

Він зазначив, що це рішення негативно позначиться на відносинах двох держав, оскільки Україна зібрала достатньо доказів щодо участі бійців «Вагнер» у збройному конфлікті на Донбасі у складі незаконних збройних формувань Російської Федерації.

Офіс Генерального прокурора України ще 11 серпня звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб, затриманих 29 липня 2020 року правоохоронними органами Білорусі. Всім цим 28 особам, серед яких 9 громадян України, було обґрунтовано повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Закон і повага до правових процедур вимагали від білоруської сторони іншого рішення щодо бійців «вагнерівців».

«Зі своєї сторони хочемо зазначити, що Україна знайде час і можливість, маючи доказову базу, притягувати всіх винних у скоєнні злочинів на нашій території до кримінальної відповідальності, в якій би далекій країні вони не переховувалися», – підкреслив Данілов.

Нагадаємо, що ЦВК Білорусі офіційно оголосила Лукашенка президентом. Також з білоруського СІЗО випустили українських волонтерів.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

У Білорусі правоохоронці під час затримання застосували зброю

Очільник РНБО порадив готуватися до дистанційного навчання з 1 вересня