23 вересня білоруси вийшли на стихійні акції протесту на тлі таємної інавгурації Олександра Лукашенка. Україна проведе термінову нараду через ситуацію в Білорусі, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт РБК-Україна.

Сьогодні в Мінську відбулася інавгурація Олександр Лукашенко. При цьому про самому заході ніхто не повідомляв. Під час інавгурації Лукашенка вступив на посаду президента, заявивши, що в країні не відбулася “кольорова революція”.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що влада України проведе термінові наради через проведення таємної інавгурації Лукашенка. Після зустрічі буде визначена позиція України щодо легітимності Лукашенко як президента.

“Жоден іноземний посол не був запрошений, навіть посол союзної держави РФ, який повністю підтримує Лукашенка”, – заявив Кулеба.

Легітимність Лукашенко не визнали Словаччина, Литва, Естонія і Латвія. Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок в Twitter написав, що Лукашенко несе відповідальність за фальсифікації під час виборів. При цьому глава МЗС Литви Лінас Лінкевічус назвав інавгурацію Лукашенка фарсом.

За словами глави МЗС Естонії Урмаса Рейнсалу, інавгурація Лукашенка йде врозріз з усіма принципами демократії. Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що інавгурація Лукашенка не узаконює фальсифікацію виборів і його статус глави Білорусі.

Один з лідерів опозиції Білорусі Світлана Тіхановська заявила, що більше не буде визнавати Лукашенка легітимним президентом.

“Його таємна інавгурація – це спроба захоплення влади. Це також означає, що після сьогоднішнього дня Олександр Лукашенко не є законним главою Білорусі. Єдине рішення – вільні і справедливі вибори”, – сказала Тіхановська.

Магазини та компанії Мінська оголосили про скорочений робочий день.

Білоруська опозиція планує провести безстрокову акцію протесту у зв’язку з проведенням таємної інавгурації Лукашенка.

“Ми ніколи не погодимося з фальсифікацією і вимагаємо нових виборів! Закликаємо всіх почати безстрокову акцію непокори”, – написав у Telegram член Координаційної ради Павло Латушко.

Нагадаємо, Повстання Білорусі – погляд з Києва: як і за що голосували білоруси в нашій столиці

Читайте також:

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Показати ще

На підтримку білорусів над Києвом на дроні запустили біло-червоний прапор

Білоруську опозиціонерку Марію Колесникову викрали у Мінську