Центр протидії корупції та “Пацієнти України” подали до Державного бюро розслідувань (ДБР) заяву про вчинення злочину посадовими особами МОЗ – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. ДБР просять розпочати досудове розслідування, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Центру протидії корупції.

Згідно з даними із відкритих джерел, МОЗ не затвердив у відповідний термін документи, необхідні для старту медичних закупівель. Крім того, міністерство ухвалило рішення, які також відобразилися на затягуванні процесу закупівель. Таким чином, важкохворі пацієнти припинили отримувати ліки цього року.

“У міністерстві своєю бездіяльністю позбавили пацієнтів з тяжкими захворюваннями ліків. Ми уже спостерігаємо відсутність в лікарнях необхідних ліків для онкохворих діток, в той час, коли обов’язком держави є забезпечити лікуванням дітей”, – заявила заступниця виконавчого директора “Центру протидії корупції” Олена Щербан.

“Тисячі пацієнтів змушені шукати допомоги в меценатів та благодійників, і далеко не всім це вдається. Це пряма загроза життю та здоров’ю громадян, тож посадовці повинні нести за це відповідальність” – наголосила Щербан.

Активісти встановили, що

  • МОЗ знадобилося два місяці на затвердження паспорту бюджетної програми (законом передбачено 30 днів);
  • зведені відомості в потребах лікарських засобів фактично були затверджені лише через три місяці після прийняття відповідної паспортної програми;
  • МОЗ так і не спромігся внести зміни до нормативних актів для наділення ДП “МЗУ” всіма необхідними повноваженнями;
  • МОЗ фактичною бездіяльністю сприяв ухваленню Кабміном постанови від 12 червня 2020 року № 478, якою суттєво ускладнено процедуру закупівлі ліків та медичних виробів ДП “МЗУ”.

Зрив на 5,72 млрд

Зазначені вище дії та бездіяльність суттєво ускладнили запуск процедури закупівлі ліків та медичних препаратів, та загалом в найближчому майбутньому зробили неможливим реалізацію паспорту бюджетної програми КПКВК 2301400 “Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру”, у зв’язку із значним зсувом по строках процедур відкритих торгів.

Тому реалізація ДП “МЗУ” 14 напрямів закупівель лікарських засобів та медичних товарів на суму понад 5,72 млрд грн буде зірвана.

Бездіяльність вбиває

З огляду на перераховане, дії та бездіяльність очільника МОЗ – Максима Степанова – можна кваліфікувати як службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а саме:

  • суттєві ускладнення процедури закупівлі ліків та медичних виробів за рахунок коштів Державного бюджету;
  • значного відтермінування процедур закупівель;
  • неможливості реалізації паспорту бюджетної програми КПКВК 2301400;
  • відстутність ліків у важкохворих пацієнтів.

Як наслідок, значна частина коштів не буде освоєна цього року, а ліки, необхідні для лікування рідкісних та небезпечних хвороб, не дійдуть до медичних закладів, що вже спричинило катастрофічну ситуацію з лікуванням пацієнтів, хворих на тяжкі хвороби, наголошують у ЦПК та БФ “Пацієнти України”.

Нагадаємо, МОЗ просить у Уряду 2 млрд на новий метод діагностики коронавірусу

Читайте також:

Будуть визначати кого лікувати, а кого – ні: Степанов про найгірший сценарій розвитку пандемії

Суддів-зрадників до Ростова: завтра активісти принесуть під Конституційний суд валізи і квитки в Росію