Ситуація навколо Донецька продовжує залишатися вкрай напруженою і характеризується масованими обстрілами позицій ЗСУ, що продовжуються, спробами штурмових атак під Мар’їнкою та Авдіївкою, значним зміцненням підрозділів російської армії особовим складом і насиченням території навколо Донецька різними системами ППО.

Про це пише Telegram-канал “Вольнодумец”, на якій посилається  «Информационное сопротивление».

Загалом ситуація складна на всіх ділянках довкола Донецька. Однак найбільше противник намагається прорвати оборону ЗСУ в районі Мар’їнки та південніше Авдіївки. З цією метою російські війська ведуть фактично безперервний масований обстріл наших позицій, а в перервах проводять штурмові атаки, які традиційно закінчуються значними втратами для ворога.

За інформацією із середовища орків 1 АК, що воюють на Мар’їнському та Авдіївському напрямку, багато хто проситься перевести їх на інші ділянки. Пов’язано це з тим, що у цьому напрямі орки зазнають величезних втрат. При цьому поступу вперед немає і через це їхні командири вислуховують постійні претензії від російського командування. Їх лають щодня за те, що немає успіхів, а отже, і немає премій, нагород та підвищень у званнях та посадах.

Більше того, російські генерали із глузуванням називають їх «курортниками»: «Ну ви ж там дев’ять років сидите! Пригрілися, мабуть? А чого досягли? Як були під Мар’їнкою, так і стоїте! Тому накачування з боку російського генштабу підрозділів 1 АК та наданих їм підрозділів 8 армії ПВО рф продовжується.

На допомогу військам під Донецьком з росії йде техніка, боєприпаси, особовий склад, ПММ та різні матеріали за маршрутом Харцизьк – Макіївка – Донецьк (до 20 од.) та Амвросіївка – Моспіно (10-12 од.).

Оскільки населенням фіксується збільшення кількості засобів ППО навколо Донецька, не виключено, що російським військовим керівництвом там формується комплексна система ППО. Останнім часом «Буки», «Панцирі» та «С-400» помічені у Харцизьку, Макіївці, Пантелеймонівці. Значне зосередження коштів ППО знаходиться у районі міста Моспине, Осикове, с.Бірюки та інших населених пунктів.

Можливо однією з причин цього є поблизу Моспіно (село Вербова Балка) біля колишнього аеродрому «ДОСААФ» великого складу боєприпасів російської армії, будівництво якого почалося ще в 2015 році. Крім того, російські ППО покликані захистити Старобешівську ТЕЦ (с. Нове Світло), склади БК та командно-штабні пункти росіян у південній частині Донецька. Не виключено, що розміщенням систем ППО російське командування має намір захистити ще й напрямок на Ростовську область.

Таким чином, противник продовжує суттєво зміцнюватися на цьому напрямі, хоча з 2015 року перед 1 АК стоїть завдання відсунути лінію фронту від Донецька на 30-50 км. Поки що з цим у ворога нічого не виходить.