Справа НАБУ щодо “Роттердам+” заснована на нерозумінні економічних законів і не має судової перспективи. Про це заявили енергоексперти в коментарях журналісту.

“Я не бачу ніякої судової перспективи цієї справи, оскільки навіть не знаю, на чому вона ґрунтується. А ґрунтується вона на помилкових судженнях і на нерозумінні економічних законів. Тобто, економічного підґрунтя там немає, я не бачу, у будь-якому разі, де можна знайти цю основу, заявив директор енергетичних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев.

Президент ОС “Перша енергетична асоціація України” Василь Котко зазначив, що введення формульного ціноутворення було абсолютно економічно виправдано в умовах дефіциту в Україні вугілля, пов’язаного з окупацією Росією частини Донбасу.

“Орієнтація на європейські хаби в тих умовах, в яких працював наш ринок у 2017-2018 роках, й орієнтація на європейські хаби, з огляду на недостатність вугілля, яка у нас сталася тому, що відрізали антрацити була абсолютно економічно виправданою. І взагалі відповідала законам економіки”, заявив Котко.

Нагадаємо: раніше аргументи НАБУ розкритикував політолог Кирило Сазонов, завивши, що детективи НАБУ, які ведуть справу “Роттердам+”, не розуміють різниці між фактичним імпортом вугілля і ціновим індексом, і два роки шукали в Україні вугілля з Роттердама, який не планували звідти завозити.

Ексміністр палива і енергетики Іван Плачков висловив думку, що введення формули “Роттердам+” дозволило забути про віялові відключення електроенергії в країні і ручне регулювання цін на вугілля.

Лідер же Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що введення “Роттердам+” дозволило подолати кризу в енергетиці, а державні шахти з моменту затвердження формули отримали додатково понад 10 млрд гривень.