Нардепи від “Слуги народу” Євгенія Кравчук, Давид Арахамія і Мар’яна Безугла розповіли, як проходила їхня поїздка на Донбас, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Україна24.

“Практично всі були на різних точках на лінії фронту. Зараз, в умовах припинення вогню, це плюс-мінус безпечно. А до припинення вогню туди прилітало. Більшість ночувала в бліндажах, це спеціально викопані оснащені ділянки, щоб перебувати там під час обстрілу”, – сказала Євгенія Кравчук.

“Я перебувала на території населеного пункту, в будинку, і це були суперумови. З приводу харчування ніхто не скаржився, нормальне забезпечення водою і продуктами. Це точно не показуха, бо солдати були дуже відвертими. Спілкувалися з цивільним населенням, поговорили з представниками Червоного Хреста”, – додала вона.

Арахамія спростовує цифри

Лідер фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, коментуючи поїздку нардепів на Донбас, спростув чутки, що їх там обслуговувала тисяча військових.

“Давайте розберемося, звідки ця цифра, і мені важко уявити, що таке “обслуговують”, ніхто нікого не обслуговував. По-друге, 1000 чоловік це майже бригада, нею можна обслуговувати, як ви кажете, або охороняти весь урядовий квартал з усіма міністрами та їхніми заступниками. Це абсолютно не відповідає дійсності”, – відзначив Арахамія.

За його словами, квитки на поїзд купували за свій рахунок, приїхали в Костянтинівку, ніхто нікого не сповіщав про це, і не збирався робити піар-акцію. В поїзд сіло близько десятка журналістів, які все знімали, хоча нардепи нікого не запрошували.

Наживо без провокацій

“Коли ми приїхали, ми взагалі не знали, хто куди їде, в якому складі. Фактично нас передали в розпорядження Генштабу, і ми групами 5-10 осіб розосередилися по 2 секторах, де провели майже добу з хлопцями на передовій. Спілкувалися, не було ніякої цензури, камер. Мета – оцінити наживо і поспілкуватися, як то кажуть, з кінцевим споживачем, тобто військовими, мирним населенням”, – сказав лідер “Слуг народу”.

Його колега по політсилі Мар’яна Безугла зазначила, що депутати особисто переконалися в тому, що провокацій з проросійського боку стало менше.

За словами Безуглої, українські військові не реагують на провокації з боку російських бойовиків.

“Наша група відвідала опорний пункт і військово-цивільну адміністрацію, місцеву школу, дитсадок. Подивилися, чи дотримується режим тиші, чи є провокації. Вони є, звичайно, проте наші військові тримаються на лінії розмежування, я побачила професійну реакцію, провокації були мінімальними”, – відзначила Безугла.

“Ми з колегами ночували на звідному опорному пункті, потім відвідували прифронтові міста для того, щоб поспілкуватися з місцевою адміністрацією”, – додала вона.

За закони радісно

Депутатка каже, що у слуг народу була можливість наочно переконатися, що закони, розроблені щодо армії, працюють.

“Я побачила, як працюють наші законопроекти, які були ухвалені, це доопрацьований про розвиток сержантсько-офіцерського складу. Якщо йдеться про особистий досвід – я була керівником проекту медреформи Збройних сил. Ми побачили, що через рік тут займаються іншими питаннями. Бойові медики існують, медичне командування працює, я в цьому особисто переконалася”, – розповіла Безугла.

Популярні новини зараз

У Києві люди вийшли на акцію "Free Azov" на підтримку військовополонених

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

За словами нардепа, режим припинення вогню дотримується з 27 липня.

“Школи фактично перебувають під регулярними обстрілами, діти знають, як себе вести, ховалися в бомбосховищах, це було до весни 2020 року. Після впровадження режиму тиші вони не бачили жодного обстрілу з 27 липня, люди за це вдячні, це те, що вразило”, – відзначила Безугла.

Нагадаємо, Слуга народу заявив, що українську армію треба скорочувати (відео)

Читайте також:

Хай Слуги народу їдуть поїздом, автобусом під обстріли на Донбас, щоб зрозуміти людей

Зеленський: якщо не закінчу війну на Донбасі, хай приходить інша людина (відео)