За результатами опитування, проведеного 1-3 липня 2019 року, якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю, шанси на потрапляння в наступний склад українського парламенту отримали б такі партії: “Слуга народу” Дмитра Разумкова (41,6%), “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка, Вадима Рабиновича і Віктора Медведчука (13,8%), “Батьківщина” Юлії Тимошенко (8,3%), “Голос” Святослава Вакарчука (7,1%) і “Європейська солідарність” Петра Порошенка ( 5,9%).

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія).

Інші політичні партії, зокрема, “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка та Дмитра Добродомова (4,1%), Радикальна партія Олега Ляшка (3,6%), “Сила і Честь” Ігоря Смешка (2,8%), ВО ” Свобода” Олега Тягнибока, Андрія Білецького та Дмитра Яроша (2,3%), Аграрна партія Михайла Поплавського (2,1%), “Опозиційний блок – партія миру і розвитку” Євгена Мураєва, Олександра Вілкула та Вадима Новинського (1,9% ), “Українська стратегія” Володимира Гройсмана (1,6%) та ін. мають менші шанси на проходження в парламент.

Результати дослідження представлені в таблиці.

Також експерти звернули увагу на такі тенденції нового політичного сезону в Україні, які знайшли підтвердження в результатах соцдослідження:

Партія “Слуга народу”, очолювана Дмитром Разумковим, яка висунула в президенти Володимира Зеленського, як і раніше має найбільшу підтримку, однак та характеризується невеликим, але стабільним зниженням. На думку експертів, останні заяви і кадрові призначення нового президента України розчаровують частину його електорату.

“Європейська солідарність” на чолі з п’ятим президентом України Петром Порошенко втрачає популярність, незважаючи на всі зусилля екс-БПП оновитися і “перезапуститися”. У той же час за рахунок голосів, втрачених “Європейської солідарністю” і партією “Батьківщина”, чий рейтинг також падає, цю підтримку отримує партія Святослава Вакарчука “Голос”.

У свою чергу, “Опозиційна платформа – За життя” продовжує збільшувати рівень підтримки населення через високу активність своїх лідерів, в той час як рейтинг “Опозиційного блоку – Партії миру і розвитку” продовжує знижуватися.

Значна кількість респондентів, які обрали варіант “інша партія” при наявності в питанні фактично всіх значущих політичних проектів, пояснюється бажанням бачити в українському парламенті когось із лідерів думки свого регіону.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) протягом 1-3 липня 2019 року. Загальна кількість респондентів – 2018 осіб. Метод опитування – комбіновані інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.