Один українець щороку використовує близько 500 пакетів, а вся Україна продукує 20 мільярдів поліетиленових торбинок. Лише 1% від усього викинутого пакування переробляється і 19,98 мільярдів пакетів потрапляють на звалища. Внаслідок повномасштабної війни в Україні рівень засмічення може зрости, що обернеться екологічною катастрофою для держави.

Депутат Київської міської ради VIII скликання та колишній голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий до Всесвітнього дня без поліетиленових пакетів нагадав про загрози пластикового забруднення.

Політик зазначив, що розкладання поліетилену триває від 100 років. Під час цього процесу утворюються мікрочастинки пластику, які через грунт потрапляють до джерел прісної води, далі до річок, морів та океанів. ЮНЕП оцінює кількість таких частинок у морях у 51 трильйон, що в 500 разів більше, ніж зірок у нашій галактиці.

Наприкінці пластик буквально опиняється в нашій тарілці. За рік ми з’їдаємо та вдихаємо не менше 50 тисяч пластикових мікрочастинок. Вони містять токсичні для людського організму речовини.

“Рік тому у червні Україна зробила безпрецедентний крок, щоб мінімізувати використання поліетиленового пакування. Парламент ухвалив закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів”. Ми доєднались до провідних країн світу –  Данії, Італії, Франції та багатьох інших, оголосивши про свою боротьбу проти пластику”, – нагадав Костянтин Яловий.

Сьогодні в торговельних мережах, магазинах забороняється безоплатне розповсюдження надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів. До 2023 року діє перехідний період для біорозкладних та надтонких торбинок шириною до 225 міліметрів, якщо вони використовуються для пакування сипучих та м’ясних продуктів. Штраф для бізнесу, який безоплатно пропонує пакети – 1 700 до 3 400 грн

Костянтин Яловий зауважив, що війна сповільнила рух України до повної відмови від поліетиленового пакування. На період воєнного часу Уряд скасував перевірки бізнесу. Тому торговельні мережі, які зазнали значних збитків від війни, не поспішають переходити на альтернативну пластику упаковку. Українці також більше стурбовані своїм виживанням, ніж питаннями екології.

“Наслідки війни для нашого довкілля будуть катастрофічними. В тому числі, і через продукування величезної кількості пластикового сміття. Тому важливо, щоб кожен, хто має таку можливість, намагався мінімізувати використання поліетиленових пакетів. Після війни на нас чекає тривалий процес відновлення довкілля і ми маємо докласти до нього максимум зусиль”, – наголосив політик.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.