Столичні рятувальники будуть стежити за безпекою у місцях проведення заходів з нагоди святкування Водохреща.

Про це пише «Вечірній Київ».

19 січня в Україні святкується одне із найбільших церковних свят — Хрещення Господнє, в народі — Водохреще. Традиційно цього дня люди купаються в ополонці природних водоймищ: цьогоріч офіційно облаштували 15 місць для купання.

Завтра всі рятувальні служби Києва разом з фахівцями медичної служби чергуватимуть у спеціально обладнаних для купання місцях. Крім цього рятувальники Головного управління чергуватимуть на восьми місцях, які не визначені як офіційні, проте на них щорічно спостерігається купання людей.

Загалом про безпеку громадян дбатиме 164 рятувальника та 20 одиниць техніки від Державної служби України з надзвичайних ситуацій, КМДА та комунального підприємства «Плесо».

У свою чергу Київська служба порятунку звертається до учасників купання на Водохреще з проханням дотримуватися правил безпеки. А саме:

купайтеся лише у спеціально обладнаних місцях з обладнаним спуском і поручнями та лише в присутності рятувальників і лікарів;
не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;
не занурюйтеся за наявності протипоказань;
не дозволяйте пірнати дітям без супроводу дорослих;
розігрійтеся перед купанням: зробіть розминку, легку пробіжку;
не стрибайте у воду — заходьте повільно й не перебувайте там довше ніж 10 секунд;
підходьте до води у зручному взутті на неслизькій підошві, а при виході тримайтеся за поручні;
приготуйте заздалегідь рушник для розтирання, теплий сухий одяг, термос із гарячим чаєм;
негайно зверніться по медичну допомогу в разі виявлення в себе перших ознак загального переохолодження організму (тремтіння, посиніння шкіри, біль у пальцях рук і ніг).

Раніше православна церква України розвінчала популярний міф про змивання гріхів в ополонці на свято Водохреща.