Після свого звільнення з політичної підгрупи ТКГ Роман Безсмертний дав велике інтерв’ю BBC. Говорив про Зеленського, Донбас і 6 липня, коли під Павлополем загинули четверо українських морпіхів. І про те, як на це відповіла Україна.

Gazeta.ua виокремила головне.

Чому не зміг відмовити Зеленському

Якби не наближення 17 липня чергової зустрічі в Мінську, то зрозуміло, що я би сказав “ні” (відмовився від участі в ТКГ Gazeta.ua) і все. Але уявіть собі, по плану відбуваються переговори, а представника від України немає. Це негарно.

Коли я повернувся (з Мінська. – Gazeta.ua), була зустріч і розмова з президентом, де ми, як мені здалося, один одного почули. Говорили десь до години часу поточні питання, питання стратегії, тактики. На зустрічі були Кучма, Пристайко (заступник голови МЗС Gazeta.ua) і Демченко (радник Зеленського Gazeta.ua).

Йшлося про конкретні завдання (від Зеленського Gazeta.ua) і все, що ми обговорювали під час першої зустрічі, досягнуто. І там, де треба було стримати, і по тих позиціях, де треба було просунутися, – ми це зробили.

Як росіяни стали м’ясом

Зранку 6 серпня, о 10:20 відбувається обстріл в районі Павлополя, де гинуть чотири морпіхи. За три години того ж дня Дейнего (так званий міністр закордонних справ “ЛНР” Владислав Дейнего – Gazeta.ua) і Кобцева (так звана омбудсмен “ЛНР” Ольга Кобцева – Gazeta.ua) переходять з окупованої території на сторону, яку контролює Україна, в районі Станиці Луганської. Пізніше Пушилін (лідер так званої “ДНР” Денис Пушилін – Gazeta.ua.) робить заву про те, що українські військові обстрілюють школу в Горлівці, її показують російські ЗМІ. Я у цей час набираю військових і питаю: “Скажіть. У групі “Північ” знали, що відбулося в секторі “Схід”. Відповідь: “Знали факт, не знали обставини”. Друге питання: “А на рівні польових командирів інформація була відома?”. “Ні”.

Якщо ми уявимо ситуацію, що на рівні польових командирів стає відомо, що в умовах режиму тиші вбито чотирьох морпіхів, як ви думаєте, яка була б реакція командира взводу, командира групи і так далі? Вони б із цього Дейнеги і Кобцевої зробили б там решето. Якби українська сторона відреагувала так, як із самого початку розраховували (російська сторона – Gazeta.ua), то це призвело б не просто до початку конфлікту, а до початку широкомасштабних бойових дій. Їх як м’ясо кинули туди.

6 число – це удар по Зеленському. І це була катастрофа його курсу в мирному процесі. Його врятував абсолютно незрозумілий для мене випадок – просто (до військових в районі Станиці Луганської) не дійшла інформація про загибель чотирьох.

Що радив оточенню Зеленського після обстрілу біля Павлополя

Негайно скликати ОБСЄ, ТКГ. Заявити про вихід з Мінського процесу, поки не покарають тих, хто вчинив це. Перекривати КПВВ. Далі перекрити комунікації, бо не дай Бог зараз почнеться стрільба, ударять, умовно, по газогонах і водогонах – це буде катастрофа.

Але в результаті ми отримали дзвінок (Зеленського – Gazeta.ua.) Путіну, що свідчило про те, що навколо президента не змогли об’єктивно оцінити, що відбулося.

Популярні новини зараз

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

У Олександрівській клінічній лікарні відбулось весілля з нареченим-військовим

Показати ще

Про ідею російськомовного каналу про Україну

Повна дурниця. Змагатися з російськомовними телеканалами в Україні, в світі – це просто тратити гроші даремно, бо у нас немає такого ресурсу, яким ми можемо перебити росіян.

Про Росію, яка грає

Бачення (Зеленського на відносини з Росією Gazeta.ua) зараз формується. Він кидає пробні камені, засвоює матеріальну частину. З огляду на те, як багато росіян зраділи виходу указу (про звільнення Безсмертного – Gazeta.ua), я розумію, що маю рацію про 6-те число. Маю рацію, що ми є свідками гри кота і миші. Навіть мишеняти. Очевидно, що Росія зараз грає Зеленського. Грає у повному розумінні.

Про Медведчука

Це добре (що Медведчук не їздить на переговори в Мінськ Gazeta.ua).

Про майбутнє “мінських” перемовин по Донбасу

ТКГ з вирішення конфлікту в Нагорному Карабаху засідає в Мінську вже 29-й рік. Тільки тут так не буде, тут сюжет інший. Тут конфлікт не піддається заморозці. Я сказав би навіть так: заморозка конфлікту на Донбасі взагалі може стати мрією. Цей конфлікт не буде замороженим, бо відкритий канал постачання зброї.