У Краснодарі РФ 12 бійців ОМОНу категорично відмовилися їхати на війну в Україну. Вони аргументували своє рішення незаконністю наказу.

Про це пише “Главред”.

Як повідомив правозахисник Павло Чиков, загін ОМОН з Краснодара з 6 лютого перебував в окупованому Криму, куди був направлений для проведення навчань “Заслін 2022”.

“25 лютого капітан поліції Фарід Читав, командир взводу оперативної роти ОМОН “Пластун” Росгвардіі по Краснодарському краю, і 11 його бійців з його роти відмовилися виконати наказ командира загону про перетин кордону РФ і подальшого прямування на територію України”, – сказано в повідомленні.

Також у омонівців не було документів для перетину кордону.

“Відмову виконати наказ бійці Росгвардіі пояснили його незаконністю. У жодного з них не було ні закордонного паспорта, ні наміру покинути територію Росії, тоді як їх прямі службові обов’язки обмежувалися територією Російської Федерації. Про відрядження на територію України для участі у спеціальній військовій операції, про завдання та умови цієї операції ніхто з позивачів до відома не був поставлений і як наслідок, згоди на неї не давав”, – додав Чиков.

Він підкреслив, що тільки незаконний перетин державного кордону є злочином в РФ, а нелегальний в’їзд на територію України у складі збройної групи – це ще ряд злочинів за українськими законами.

“Бійців Росгвардії повернули в Краснодар, провели по них службову перевірку і звільнили зі служби. Росгвардійці вважають звільнення незаконним і подали до суду позов про відновлення на роботі”, – стверджує правозахисник.