Касаційний адміністративний суд Верховного суду скасував усі рішення судів попередніх інстанцій, які приймалися на користь екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Рішення Верховного суду остаточне та не підлягає оскарженню. Тепер кримінальну справу проти Насірова розглядатиме Антикорупційний суд, повідомляє Центр протидії корупції.

Насірова обвинувачують у тому, що він ухвалив низку рішень, якими дозволив не платити податки компаніям нардепа-втікача Олександра Онищенка, які видобували газ. Унаслідок цих рішень держава втратила понад 2 млрд грн.

У попередніх судових рішеннях, скасованих 26 вересня Касаційним судом, ішлося про “церемоніальну функцію” Насірова. Мовляв, він просто підписував незаконні розстрочки зі сплати податків.

Екс-голова ДФС намагався усунути зі справи НАБУ та САП. Просив передати справу до іншої палати ВСУ. Коли йому відмовили, хотів знову заявити про відвід суддів.

2 березня 2017 року детективи НАБУ вручили голові ДФС Роману Насірову повідомлення про підозру.
8 березня 2017 року Солом’янський райсуд Києва обрав Насірову запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 мільйонів гривень, а 16 березня дружина Насірова внесла за нього заставу.

Насіров подав позов до Окружного адмінсуду Києва про те, що начебто не відповідав як голова ДФС за надання розстрочок. Таким чином хотів перекласти всю відповідальність на місцеві податкові інспекції.
1 грудня 2018 року Окружний адмін суд Києва задовольнив позов, поновивши Насірова на посаді голови ДФС і наказавши виплатити йому компенсацію 184 тисячі гривень.
НАБУ, САП та держпідприємство “Укргазвидубування”, за допомогою якого компанії Онищенка видобували газ, оскаржили рішення суду.
У червні 2019 року судді апеляційного суду усунула від цієї справи НАБУ і САП, а потім ухвалили рішення на користь Насірова.