Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект Володимира Зеленського про імпічмент президента.

У першому читанні документ підтримали 337 народних депутатів.

Тоді спікер Дмитро Разумков запропонував спростити процедуру і проголосувати документ в цілому. Попри протести інших фракцій, монобільшість визнала закон таким, що не потребує доопрацювання.

Ініціативу в цілому проголосували 245 голосами.

Документ передбачає, що парламент може усунути президента з посади у разі вчинення ним держзради або іншого злочину.

Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів. Документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії.

Слідча комісія розслідує факт і обставини державної зради або іншого злочину президента. До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Президент може користуватися в процедурі імпічменту послугами від одного до п’яти захисників його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, крім випадків, коли інформація становить державну таємницю.

Після прийняття рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів. Суд має підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину.

Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 3/4 конституційного складу Верховної Ради. Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед президентом.

У випадку відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження у судах закриваються.

У червні Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії та спеціальні комісії, що передбачає процедуру імпічменту президенту.

Популярні новини зараз

Столичні митники спалили 11,5 тис. "яєць-сюрпризів" від "Barbie", які виявились китайською підробкою

У Києві затримали столичного блогера, якого пов'язують з Тищенком, зв'язках з рф та образі військових

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

На Київщині зареєстровано новий випадок захворювання свиней на африканську чуму

Показати ще