Американський Інститут вивчення війни (ISW) у щоденному огляді звертає увагу на низку нещодавніх заяв Володимира Путіна про те, що Росія нібито хоче якнайшвидше закінчити війну в Україні, але не збирається активізувати бойові дії, щоб уникнути “невиправданих втрат”.

Про це пише FreeZMI.

На думку аналітиків ISW, ці заяви є частиною консолідованих зусиль Кремля з виправдання дорогої війни, яку веде Путін, перед внутрішньою російською аудиторією, якою все частіше доводиться йти на великі жертви для досягнення нереалістичних цілей Кремля.

Російські військові, наголошується в огляді, не здобули жодних значних перемог в Україні з моменту падіння Лисичанська 3 липня. Путін та офіційні особи Міноборони неодноразово представляли розпливчасті виправдання військовим невдачам останніми днями, також, ймовірно, у спробі применшити наслідки затяжної війни.

Одним із тих, на кого Путін намагається перекласти відповідальність, вважають у ISW, є начальник Генштабу Валерій Герасимов, якого нещодавно вперше після довгої перерви показали у телеефірі.

«Кремль утримувався від того, щоб показувати Герасимова публіці майже десять місяців», йдеться у звіті. Поява глави Генштабу в публічному просторі, вважають у ISW, ймовірно, пояснюється спробами представити його «як чергову фігуру, відповідальну за цю війну».