Перед зустріччю лідерів країн “нормандського формату” мають проходити консультації на рівні політичних директорів, міністрів закордонних справ, лідерів урядів. Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

Новий склад уряду і глава МЗС поки не призначені. Тому раніше вересня зустрічі на рівні лідерів “нормандської четвірки” очікувати не варто, пише Главред.

Розширення нормандського формату бажане і можливе. Однак потрібно оцінити, коли це може статися.

“Є певний політичний календар не тільки в Україні, а й в тих країнах, які можуть бути залучені. І в залежності від того, як цей політичний календар буде змінюватися, будуть прийматися рішення цими країнами”, – сказав дипломат.

Новообраний депутат від Слуги народу і кандидат на главу парламентського комітету у закордонних справах Богдан Яременко говорить, що призначення можливої дати впирається в реалізацію двох протилежних підходів.

“Підхід Зеленського в намірі досягти прогресу в переговорах і підхід Путіна, який не розуміє, навіщо йому цей прогрес, але змушений реагувати. Це дипломатичне перетягування канатів може тривати ще деякий час”, – говорить дипломат.

Якщо зустріч в нормандському форматі відбудеться, вона навряд чи відзначиться особливим успіхом у порівнянні з усіма попередніми, вважає співрозмовник.

“Поки-що нічого істотного не відбулося, щоб очікувати, що Росія змінить свою позицію або що Україна поступиться, пішовши на поступки Росії”, – пояснив Яременко.

Він вважає, що українська сторона зобов’язана постійно наполягати на перемир’я, відведення військ, повернення військовополонених, демонструючи готовність виконувати мінські угоди по частині безпеки. І якщо Росія не піде на ці кроки, то Україна зможе сказати, що мінські домовленості не спрацювали і закликати партнерів шукати інший спосіб переговорів про мир, говорить Яременко.

“Це правильна лінія поведінки, і якщо Україна вистачить наполегливості, то через кілька місяців вона цілком може сформувати ситуацію, при якій думка про те, що потрібно шукати щось інше, стане очевидним. І при цьому Україну не будуть звинувачувати в зриві мінських угод “, – резюмував дипломат.

Він сумнівається, що в “четвірці” з’являться нові учасники. Пропозиція Зеленського розширити нормандський формат – це, скоріше, “дипломатична і дуже правильна гра”, вважає дипломат. Адже, запускаючи ці ідеї, в Офісі президента спостерігають за реакцією учасників нормандського формату, міжнародних партнерів та моделюють свої подальші кроки.

“Зеленський турбує учасників переговорного процесу новими ідеями, змушуючи їх реагувати, обговорювати і відповідати, щоб не виглядати стороною, яка блокує мирний процес. Насправді залучення США піднімалося і раніше. Але є країни, які цього не хочуть і, очевидно, що цього не відбудеться найближчим часом. При цьому Україні необхідно шукати будь-які формати, які допоможуть досягти хоча б перемир’я, якщо не миру”, – сказав Яременко.

За словами Волкера, представники США, Німеччини та Франції планують провести консультації на початку наступного тижня.

Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

У Києві напали та побили митрополита Кримського та Сімферопольського Климента

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Президент України Володимир Зеленський 6 серпня закликав очільників країн-учасниць нормандського формату відновити переговори щодо ситуації на Донбасі. Зеленський зробив відповідну заяву через загибель чотирьох українських військових унаслідок обстрілу з боку російських найманців під час перемир’я.