У неділю ввечері, 29 січня, у віці 93 років помер український поет, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко.

Про це повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський на своїй сторінці у Facebook, пишуть “Факти”.

«Сьогодні ввечері помер Дмитро Павличко. Мені щойно про це повідомив Богдан Горинь з посиланням на доньку письменника. Світла пам’ять і Царство небесне, шановний і дорогий Дмитре Васильовичу», — написав Сидоржевський.

«Червоне — то любов, а чорне — то журба,. — процитував знаменитий вірш поета у жалобному дописі президент Володимир Зеленський. — Його пам’ятатимуть як одного з авторів Декларації про державний суверенітет України й організаторів українського національного руху. І звісно, як видатного поета».

Онука поета Богдана Павличко у Facebook написала про знаменитого родича:

«Дмитро в раю. Таких людей уже не роблять. Наші стосунки ніколи не були простими. Ми сварились. Завжди мирились. Найкращі дні були спокійні, з дітьми. Війна забрала у нас 11 місяців і пережити це найважче».

Дмитро Павличко — лавреат Національної премії імені Тараса Шевченка та Герой України. Це звання поет отримав у 2004 році «за визначний особистий внесок у розвиток української літератури, створення вершинних зразків поетичного слова, плідну державну і політичну діяльність».

Серед найвідоміших поезій Павличка — текст пісні «Два кольори». Павличко також був одним з найвизначніших українських перекладачів. Перекладав з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської та інших мов.

На протязі 16 років був народним депутатом України кількох скликань, а після законодавчої діяльності — надзвичайним і повноважним послом України в Словаччині та Польщі.

В одному із своїх віршів Дмитро Павличко написав:

Благослови, мій Боже, Україну,
З’єднай водно всі київські церкви,
Завмерлу нашу мову оживи,
Козацьку славу підніми із тліну.
Я смерть свою молитвою зустріну,
Вклонюсь Тобі з-під каменя й трави,
Але не дай, щоб служники Москви
Знов обернули край мій на руїну!