Науковці знайшли 11 нових пам’яток археології при обстеженні другої ділянки Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва. Серед них виявили давні поселення та кургани.

Про це повідомляє “Апостроф” з посиланням Рятівну археологічну службу (РАС).

“При обстеженні другої ділянки ВКАД ми натрапили на 26 пам’яток. Частина з них були відомі раніше. А от про 11 досі не було жодної інформації”,- ділиться директор РАС Олег Осаульчук.

Знайдені археологами фрагменти кераміки та знаряддя праці датуються від 10-8 тис до н. е. і до 17 ст. н. е.

“Ця ділянка вирізняється великою густотою пам’яток. Особливо цікавими для нас є кургани: ми натрапили на три окремі насипи та одну курганну групу. Попередньо датуємо їх добою бронзи, тобто їхній вік – понад 4 тис років”, – повідомляє заступник директора РАС Тарас Милян.

Цікаве багатошарове поселення археологи знайшли неподалік міста Глеваха. Тут виявлено матеріали доби бронзи, а це 2 тис. до н. е., та ранніх слов’ян – 8-9 ст.. Тарас Милян нарікає на те, що зараз об’єкт швидко руйнується, особливо через корчування дерев, і вже незабаром може бути втрачений для науковців.

“Тому так важливо не зволікати з його дослідженням і добре, що така нагода буде перед будівництвом дороги”, – додав заступник директора.

Під час обстеження першої ділянки ВКАД у Бучанському районі поблизу Києва археологи зафіксували 15 нових пам’яток археології, зокрема, три стоянки давніх людей, яким понад 10 тис. років. Їх датують часом фінального палеоліту – періодом великих змін на території України та Європи.

Археологічні дослідження при проєктування Великої кільцевої автомобільної дороги навколо столиці України мають на меті вивчити та задокументувати історію Київщини впродовж тисячоліть, заповнивши її білі плями. Перші дослідження науковці Рятівної археологічної служби здійснили ще у 2007 р.