Засновник групи компаній “Укогруп” Анатолій Войцеховський, який з 2005 року побудував понад 40 незаконних забудов у Києві, переховується від Національної поліції України у Польщі. Про це свідчить ухвала суду, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Наші гроші.

Печерський райсуд Києва відмовив у задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Нацполіції про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Войцеховського.

21 травня 2020 року слідство направило Войцеховському повідомлення про підозру у привласненні, заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах і службовому підробленні.

Втеча махінатора

Войцехівського викликали на допит у травні 2020 року, однак він жодного разу не з’явився. На думку слідства, Войцеховський спланував втечу закордон, використовуючи документи, які дають йому право постійного проживання у Польщі.

За даними прикордонників, він на свій день народження, 7 березня цього року, перетнув пункт пропуску “Рава-Руська”.

28 вересня Войцеховський постановою слідчого був оголошений у міжнародний розшук. У той же день слідчий звернувся в суд з клопотанням про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Однак, суд відмовив, посилаючись на те, що у клопотанні відсутні відомості про міжнародний розшук Войцеховського, зокрема, відповідне скерування постанови слідчого. Крім того, суду не надано інформацію про перетин/неперетин кордону Войцеховським у період з 15.05.2020 до 28.09.2020.

Історія скандалів

Починаючи з 2004-2005 років Анатолій Войцеховський (Войцехівський) створив понад 60 підприємств, які об’єднав в одну групу компаній «Укогруп». У товариствах «Укоінвестбуд», «Литий Камінь», «Мегаполісстрой», «Еверест Плюс», «МіаВіла», «Укоенергобуд», «ФК «Укокапітал», «Будмайданчик», «Праймдевелопмент», «Укркарго» став засновником особисто. У ТОВ «Компанія «Будінвест Капітал» йому належала частка 5%.

Як встановили слідчі, Войцеховський через вказані фірми організував самовільне будівництво житлових, офісних та торгово-розважальних комплексів на самозахоплених ділянках у Києві, підроблюючи документи, зокрема:

  • ЖК «Східна Брама» по вул. Світла, 3;
  • ЖК «Синьоозерний» на перетині пр. Гонгадзе та пр. Правди;
  • ЖК «Перлина Троєщини» по вул. М. Закревського, 42-А;
  • ЖК «Олімпійське містечко» («Панорамне містечко», «Панорамний») по вул. Ракетній, 24;
  • ЖК «Совські Ставки» по вул. Кіровоградській, 70;
  • ЖК «Науковий» по вул. Петропавлівській, 40 та ін.

Зокрема, внаслідок незаконного знесення будівлі на вул. Петропавлівській, 40 задля незаконної забудови ЖК Міненергетики зазнало шкоди на 2,64 млн грн.

Поплічників засудили

Слідство зазначило, що деякі інші учасники групи, організованої Войцеховським, вже засуджені або справи щодо них розглядаються в суді. Так, два виконавці були засуджені до 5 років умовно 31.07.2017 Деснянським районним судом м. Києва, ще один – 10.07.2018 Деснянським районним судом м. Києва до 1,5 років позбавлення волі, і останній відомий номінальний директор – у вересні цього року отримав по угоді з прокурором 5 років умовно.

Крім того, столичні суди розглядають обвинувальні акти щодо трьох виконавців «Укогруп», серед яких один – упродовж 2005-2013 років займав різні посади на підприємствах групи компаній «Укогруп» (ТОВ «Компанія «Трейдгруп Скорта», ТОВ «Еверест Плюс», ТОВ «Компанія «Будінвест Капітал»).

Популярні новини зараз

На станції столичного метро померла людина

Мер Гамбурга прибув до Києва

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

У столиці заквітла найдовша в Україні алея сакур

Показати ще

Нагадаємо, Київміськбуд відмовляється доводити до ладу ЖК Войцеховського

Читайте також:

Київрада затвердила план добудови скандально відомого ЖК «Перспектива»

Інвестори банку Аркада та скандальних ЖК перекрили Хрещатик (відео)