Рійгікогу Естонії ухвалив заяву на підтримку вступу України до НАТО і наголосив на необхідності зробити конкретні та недвозначні кроки у цьому напрямку вже на найближчому саміті Альянсу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт парламенту.

За документ проголосували 92 депутати Рійгікогу зі 101. Напередодні заява була внесена 95 естонськими парламентаріями.

В ухваленому документі Рійгікогу підтверджує, що вважає абсолютно необхідним сформулювати на Вільнюському саміті НАТО 11-12 липня конкретні та недвозначні кроки, необхідні для якнайшвидшої інтеграції України до НАТО, і направити Україні запрошення вступити до Альянсу.

Згідно із заявою, Рійгікогу виходить із мети, поставленої державами-членами НАТО на саміті в Бухаресті у 2008 році про вступ України до Альянсу, а також враховує офіційно заявку про вступ до НАТО, подану керівництвом України 30 вересня минулого року. При цьому нагадується, що Естонія разом з іншими країнами Балтії завжди висловлювала підтримку вступу України до НАТО.

Рійгікогу наголошує в заяві на необхідності рішуче зміцнювати архітектуру безпеки, яка добре служила безпеці вільних і демократичних країн євроатлантичного регіону, і висловлює підтримку українському народу, який бореться за свободу.

Парламент Естонії також визнає той факт, що перемога України над Російською Федерацією, яка веде агресивну війну, і подальший вступ України до НАТО є єдиним способом забезпечити заснований на правилах світовий порядок, міцний мир та безпеку європейських демократичних країн.

Як повідомлялося, з початку минулого року естонський парламент зробив п’ять заяв та один заклик з метою засудити дії Росії та висловити підтримку Україні.