Візитівка столиці – Труханів острів – має всі шанси невдовзі перетворитися на заповідник олігархів. Деякі представники столичної влади, ймовірно, навмисне «не бачать», що зелені зони та ліси вже давно стали ласим шматком для незаконної забудови. Ба більше, відбувається саботаж: спеціальна комісія, створена для інспектування та захисту рекреаційних ділянок, вже три роки нічого не робить.

ІБД (імітація бурхливої діяльності) = 100%

Досвідчені політики давно знають основний принцип такої роботи: хочеш вирішити питання – вирішуй, не хочеш – створюй робочу групу.

Ще у 2017 році було прийнято рішення про створення Тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки законності розташування існуючих будинків, будівель, споруд, інженерних мереж та комунікацій, малих архітектурних форм, а також перевірки порядку передачі/надання земельних ділянок, що знаходяться на території Труханового острова, у власність/користування на відповідність вимогам чинного законодавства. Ця складна конструкція означає, що ТКК мала на меті слідкувати за законністю використання земель острова. Якщо зовсім просто – не дозволити олігархам захоплювати в обхід закону історичну територію Києва.

Чи вдалося це зробити?

ТКК очолила депутат Київради Олеся Пинзеник. Спочатку їй вдавалося створювати імітацію бурхливої діяльності: проводилися засідання комісії, готувалися документи, проекти рішень. Щоправда, кворум був не завжди.

Тимчасова комісія надала низку доручень щодо перевірок законності використання земель Труханова острова. Було навіть два звернення до ГПУ: щодо перевірки законності отримання права власності на приміщення їдальні ТОВ «БФ «ОККО» та щодо перевірки використання земельної ділянки, переданої у користування корпорації «ЕЙ.ПІ.Файненсінг, ІНК.», за цільовим призначенням. Останнє – скандальна забудова, що неодноразово фігурувала у журналістських розслідуваннях. Її власник – екс-нардеп Анатолій Писаренко. У ЗМІ повідомлялося, що компанія купила реабілітаційний центр, який згодом перебудували на маєток площею майже 1000 кв.м. Звісно, власник наголошує на законності своїх дій.

Результатів звернення тимчасової комісії до ГПУ досі не оприлюднили. Можливо, перевірку провели не досить ретельно. Можливо, у ТКК не наполягали на розгляді свого звернення.

Комісія розробила ще декілька рішень, рекомендацій та доручень, але чи досягли вони своєї мети – невідомо. Слід віддати належне пані Олесі. На всіх 10 засіданнях комісії вона була присутня. Так вона й зазначила у своєму звіті за 2017 рік. Присутність – 100%. Про результати цієї присутності свідчать подальші звіти депутатки. У них діяльність ТКК не згадується взагалі. Ймовірно, Київрада не подовжила термін роботи комісії, яка за законом працює півроку від моменту створення, а потім потребує окремого рішення для подальшої діяльності.

ККД (коефіцієнт корисної дії) = 2%

10 засідань тимчасової комісії не пройшли дарма. Проект рішення члени ТКК все ж таки підготували, і Київрада його прийняла. Цим рішенням створили ландшафтний заказник Труханів острів, який нібито мав врятувати острів від незаконної забудови. Але виявилося, що це не зовсім так.

«У склад заказника входять лише 14 дрібних озер, що розміщені на Трухановому острові. Такий об’єкт природно-заповідного фонду не заважатиме жодній забудові. Всі озерця вкупі мають площу лише 10,84 га, тобто 1/47 площі Труханового острова, яка ніяк не потерпає від населення і не має загроз. Враховуючи, що всі озера на території Труханового острова є старицями (залишками колишніх русел Дніпра), то можна цілком стверджувати, що до складу заказника взагалі не входить територія Труханового острова», – повідомили у ГО «Екологія – Людина – Право». Ця територія, як виявилось, складає лише 2% від Труханова острова.

При цьому, у фокус уваги комісії не потрапила ділянка площею понад 11 тис кв м., що обліковується за ГО «Клуб Козак», але за інформацією журналістів-розслідувачів, належить структурам, пов’язаним із Віктором Медведчуком. 7 гектарів колишньої дитячої бази відпочинку, що, як свідчать розслідування, належить товаришу олігарха Валерія Хорошковського, також не зацікавили ТКК. Так само, як і 4 га, незаконне будівництво на яких пов’язують із Олександром Ткаченком.

Насправді, інформації вистачає: журналісти знайшли набагато більше сумнівних забудов, якими б мала займатися комісія. Та й самі депутати мають достатньо важелів і повноважень, аби ознайомитися з потрібними документами, надіслати запити та проінспектувати рекреаційну зону.

Але голова ТКК вирішила, що більше не готова рятувати Труханів острів від олігархів. І написала заяву про складання повноважень, рекомендувавши на свою посаду колегу Олександра Міщенка.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Переяславський Хатіко — на Київщині живе пес, який щодня пробігає 70 км за рейсовим автобусом в пошуку рятівників

Американський благодійник викупив ЖК у Софіївській Борщагівці та вже надав квартири для переселенців

Дві третини прав ТРЦ Ocean Plaza перейшли у власність держави

Показати ще

Читайте також:

До Генплану Києва входять чотири рекреаційні зони: де саме

Опубліковано проєкт історико-архітектурного плану столиці: киян запрошують приєднатись

Київпастранс проти маршруток – яким бути столичному транспорту?