Будинок на Жилянській, 116а, в Києві був зруйнований внаслідок влучання російського ударного дрона Shahed 11 січня 2023 року. У результаті загинули п’ятеро осіб. Серед них – вагітна жінка. Сьогодні вересень 2024 року, а будинок досі не відновили.

Місто не надало власникам тимчасове житло, а отже, кожен справляється своїми силами. На початку постраждалим пропонували квартири на горішніх поверхах житлового комплексу поряд зі ст. м. "Червоний хутір" – на околиці столиці.

Про це пише ЛігаNET.

Після того як люди відмовилися поміняти своє житло в центрі Києва на, скажімо, нееквівалентну нерухомість, міська влада не намагалася дійти компромісу, а вирішила знести будинок.

Будинок досі не можуть почати відбудовувати через низку причин. Зокрема, через різні висновки експертиз щодо його стану. Експертиза комунального підприємства "Київекспертиза" одразу встановила, що будинок аварійний і відновленню не підлягає. Жителі нарікають на те, що експертизу місцева влада робила з 18:00 до 21:00 в день влучання. Водночас акти Держслужби з надзвичайних ситуацій свідчать, що пожежу загасили лише о 18:00.

"Попереднє обстеження стану будівельних конструкцій, інженерних систем та об’єкта загалом виявило руйнування, пошкодження та дефекти, що знижують міцність, стійкість і жорсткість будівельних конструкцій, а також експлуатаційні показники інженерних мереж і систем об’єкта. Відповідно до звіту, зруйновані та пошкоджені конструктивні елементи та інженерні мережі будинку відновленню (підсиленню) не підлягають. Житловий будинок як об’єкт у цілому відновленню (підсиленню) не підлягає", – цитують висновок експертизи в департаменті будівництва та житлового забезпечення.

Також експертизу на замовлення мешканців, які не погодилися з висновком КП, провело дочірнє підприємство "Проєктний інститут "Київський Промбудпроєкт" державного ПАТ "Будівельна компанія "Укрбуд". Експерти протягом двох місяців обстежували технічний стан будівлі, який визнали "частково задовільним". Згідно зі звітом, будинок підлягає капітальному ремонту або реконструкції.

У КМДА у відповідь заявили про потребу провести інструментальне дообстеження будинку. Його зробило "БК Моноліт Сталь". За даними YouControl, ТОВ "БК Моноліт Сталь" було засновано в липні 2022 року. Засновник – Кравченко Олексій Ігорьович з селища Борова, що у Фастівському районі Київської області.

Згідно з висновком, будинок непридатний для використання за цільовим призначенням, повністю втратив свою економічну цінність, наявні пошкодження опорних та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер яких свідчать про небезпеку аварійного обвалення об’єкта. Експерти цієї компанії рекомендували в найкоротші терміни демонтувати аварійні конструкції (стіни, перекриття, сходи, дах) та виконати інструментальне обстеження фундаментів. У КМДА заявили, що для цього потрібно знести будинок.

У квітні 2023 року департамент сформував перелік аварійно небезпечних об’єктів, що підлягають демонтажу, та 1 квітня цього року вніс до нього будинок на Жилянській.

Для демонтажу житлового будинку необхідно отримати згоду власників житла та нежитлових приміщень. У департаменті 10 червня 2024 року було проведено спільну нараду з власниками квартир та нежитлових приміщень будинку. Однак лише мешканці трьох квартир з чотирнадцяти погодилися на демонтаж. Інші – категорично проти. В ОСББ будинку зазначають, що юристи їм не радять погоджуватися на демонтаж.

"У департаменті будівництва сказали, що ми всі маємо підписати документ про те, що не проти знести будинок для додаткового дослідження. І після цього, якщо доведуть, що будинок потрібно зносити, ми зможемо претендувати на сертифікати. Але мої юристи не радили цього робити, тому що немає будинку – немає й про що говорити. Адже якщо добровільно погоджуєшся знести будинок, ти не маєш права претендувати на сертифікат", – розповідає голова ОСББ будинку Тетяна Махрінська.

Попри небажання власників зносити пошкоджений будинок, КМДА "наприкінці червня звернулася до Міністерства інфраструктури щодо роз’яснень, чи існують умови здійснення демонтажу будинку для виконання додаткового інструментального обстеження фундаментів без згоди власників".

Популярні новини зараз

У Києві протягом вересня зафіксували 11 температурних рекордів

Після протестів на Вокзальній площі через закриття ринку "Яма", чиновники взялись пояснювати необхідність реконструкції

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

У Києві відбувся турнір на честь воїнів ССО ЗСУ

Показати ще

Крім того, будинок досі не внесли в Державний реєстр пошкодженого та знищеного майна, повідомляють в ОСББ. За словами Тетяни Махрінської, мешканці через Дію подали інформаційне повідомлення про знищене майно. Проте спеціальна комісія, що складає акт, на підставі якого будинок вносять в реєстр, не робила оцінку вартості пошкодження. Принаймні люди не знають, чи взагалі вона оглядала майно. У відповіді на запит КМДА проігнорувала питання щодо роботи комісії.

Будинок на Жилянській розташований у перспективному районі. Ця історична місцевість під назвою Нова Забудова сьогодні вважається перспективною та активно забудовується. Заради нового будівництва зносять старі будинки. Компанії, які це роблять, критикують. Можна згадати будинок на Жилянській, 47, який знесла "Ковальська", що будує бізнес-парк, або будинок Уткіна біля Вокзальної площі, де компанія Zim Group планувала побудувати апарт-комплекс.

Площа земельної ділянки, на якій розташований будинок 116а, – 0,04 гектара (400 кв. м). За даними з Державного земельного кадастру, вартість землі складає 4,5 млн грн – так ділянку оцінювали у січні 2023 року.

Уявімо, що земельна ділянка перейде у власність приватного забудовника. Цільове призначення, категорія земель та вид використання змінювати не потрібно – територія ідеально підходить для будівництва житлової та громадської забудови. За словами одного з представників Київради, який поспілкувався з LIGA.net на умовах анонімності, на ділянку є "багато охочих".

Раніше повідомлялось: У КМДА вперше заговорили про компенсації за зруйновані квартири на Жилянській