Про це повідомила голова Комітету ВРУ з питань організації влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

За її словами, добудова об'єктів незавершеного будівництва може стати одним із джерел наповнення фонду соцжитла. Адже для розв'язання житлового питання в Україні він має бути великим — на мільйони квадратних метрів.

Зараз в Україні напрацьовують нове житлове законодавство, яке має забезпечити право на житло кожного українця, який цього потребує. У ньому буде прописаний механізм соціальної оренди за вартістю, нижчою за ринкову. Нерухомість для цього надаватимуть з фонду соцжитла, який потрібно сформувати фактично з нуля.

Тому паралельно почали готувати законопроєкт про фонд соціального житла — він буде на балансі громад, і для його наповнення використовуватимуть одразу кілька інструментів. Зокрема, його планують наповнювати об'єктами незавершеного будівництва.

За словами Шуляк, лише в Києві стоять недобудованими чимало житлових комплексів: сумнозвісні будинки Войцеховського, проєкти таких забудовників як "Укрбуд", "Аркада" та "Київміськбуд". Ще у 2019 році проводили інвентаризацію таких об'єктів, і вже тоді йшлося про приблизно тисячу довгобудів по всій країні.

Зробити так, щоб вони стали працюючими, можна за рахунок їхньої добудови і передачі у фонд соціального житла

Вона додала, що вже зараз деякі громади розв'язують проблеми з житлом, не чекаючи на новий закон. Наприклад, на Кіровоградщині одна з громад привела до ладу старий державний довгобуд та передала квартири в ньому у власність військовослужбовцям.

Раніше повідомлялось: Стало відомо скільки сімей зруйнованого будинку на Сирці подали заявки на тимчасове житло