Про це повідомляє Ліга.

Фонд держмайна 17 липня провів аукціон із приватизації державного пакета акцій, що становить 100% статутного капіталу АТ "Науково-дослідний інститут прогресивних наукових та технічних досліджень "Вектор".

За стартової ціни 10 млн грн. переможець торгів запропонував за лот 46 млн грн. Усього за лот змагалися три учасники.

НДІ "Вектор" розташований у Подільському районі на вул. Рилєєва, 10-а.

ТОВ "Кластер 1", що займається наданням в оренду та експлуатацію власного або орендованого нерухомого майна, належить ТОВ "Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ". Його кінцевими бенефіціарами виступають Ганна та Карина Злочевські, дочки екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

НДІ "Вектор" спеціалізується на виробництві електродвигунів, генераторів та трансформаторів. У першому кварталі 2024 року підприємство отримало 327 тис. грн. доходу, причому 0 грн. за основним видом діяльності.

Підприємство має адміністративне та виробничі приміщення загальною площею 1537 кв. м. Також на балансі НДІ "Вектор" є об'єкт, що знаходиться на тимчасово окупованій території. Це база відпочинку "Теремок" у смт Кирилівка Мелітопольського району Запорізької області.

Довідка. Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді Миколи Азарова. Він контролює компанію Burisma Group. У 2010-2012 роках чиновники Мінекології видавали дозволи на користування надрами його компаніям. Злочевський був оголошений у розшук у 2015 році за підозрою в незаконному збагаченні, але через два роки справи щодо нього і компанії Burisma були закриті. З 2019 року – після скандалу з сином Джо Байдена – був у розшуку в рамках розслідування діяльності компанії Burisma. Його також підозрювали в організації давання рекордного хабаря в $6 млн директору НАБУ Артему Ситнику і керівнику САП Назару Холодницькому. За ці гроші вони повинні були закрити справу проти Злочевського про привласнення і розтрату грошей.