Шкідник становить небезпеку винятково для дерев, тому жодних обмежень для киян не передбачається. Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

Карантинні заходи поширюються на:

  • сквер на просп. Степана Бандери, 26-В – 28, площею 1,6 га;
  • сквер на вул. Йорданській, 26 площею 0,77 га;
  • сквер на просп. Володимира Івасюка, 65 площею 0,58 га;
  • територію Іхтіологічно-ботанічного ландшафтного заказника місцевого значення «Озеро Вербне», 31 га.

Заходи передбачають:

  • інтенсивне обстеження дерев на предмет зараження шкідником;
  • заборона на переміщення необробленої деревини ясеня, виробів, виготовлених із необробленої деревини ясеня і садивного матеріалу ясеня із зараженої зони в іншу частину регульованої зони;
  • фітосанітарні процедури, зокрема обробка заражених дерев під дією механічних, хімічних або термічних факторів;
  • у випадках, коли технічна переробка не може забезпечити належний рівень фітосанітарного захисту, – санітарна утилізація виявлених пошкоджених дерев.

Карантин буде запроваджений розпорядженнями КМВА, які набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні та на офіційній інтернет-сторінці Головного управління Держпродспоживслужби.

Довідково.

Масове поширення златки ясеневої смарагдової може становити реальну загрозу повного зникнення ясеня – однієї з цінних лісових порід. Дерева, які заселяє смарагдова златка, як правило, засихають за 1-2 роки.

За інформацією Держпродспоживслужби, на території Європейського континенту златку вперше виявили в москві у 2005 році під час досліджень, що проводяться для з’ясування причин загибелі ясенів. До 2012 року шкідник поширився в радіусі близько 250 км навколо москви. Наразі поширення продовжується на північний захід, наближаючись до кордонів із Європейським Союзом.

Вперше ясеневу смарагдову златку виявлено в Україні у 2019 році на території Луганської області. Станом на початок 2024 року офіційно зареєстрована наявність ясеневої смарагдової златки у Сватівському та Старобільському районах Луганської області, Куп’янському районі Харківської області та в Києві.