Наразі Господарським судом Києва відкрито провадження у справі про розірвання договору оренди та повернення земельних ділянок громаді столиці, повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

За даними слідства, ці ділянки рішенням Київської міської ради у 2005 році передали у довгострокову оренду приватному товариству для комплексної забудови та благоустрою території з відселенням мешканців, облаштуванням водно-ландшафтної зони і парку для суспільних потреб на території 11-го мікрорайону житлового масиву Позняки-Західні (с. Осокорки) у Дарницькому районі Києва.

"Разом з тим, товариство упродовж 19 років ухиляється від виконання умов договору оренди та не використовує ці земельні ділянки. На ділянках не тільки не завершено, а й навіть не розпочато будівельні роботи, не виконані роботи з благоустрою території з відселенням мешканців та облаштуванням водно-ландшафтної зони і парку", – вказують прокурори.

Крім того, товариство систематично не сплачує орендні платежі, внаслідок чого з 2017 року до місцевого бюджету не надійшло понад 62 млн грн.

Йдеться про дві земельні ділянки площею 245,07 тис кв. м та 157,37 тис кв.м на території 11-го мікрорайону житлового масиву Позняки-Західнідні, передані в аренду ТОВ "Академ-Клуб", уточнює Liga.net.

Вони займають більшу частину півострова на Дніпрі, де знаходяться ЖК RiverStone і ЖК Seven і де планують будувати ЖК Dnipro Island.

Як пов'язані компанії Медведчука і оточення Татарова?

ТОВ "Академ-Клуб" контролюється двома кіпрськими компаніями: Viemar Holding LTD (до 2022 року належала Вадиму Столару) і Pilawer Limited (її пов'язували з Віктором Медведчуком). Керівником компанії вказаний Ян Марченко, який раніше працював помічником народного депутата Тараса Козака (нині підозрюваного у державній зраді).

Як повідомлялося, Pilawer Limited також належить 50% ТОВ "Осокорки-7", якому через ПП "Орєст", яке орендує ділянку площею 3,96 га на Дніпровській Набережній (район затоки Берковщина). У 2022 році Дарницька окружна прокуратура подавала позов в інтересах Київради про розірвання договору оренди, але Київський господарський суд позов відхилив.

У 2023 році журналісти з'ясували, що після видачі Медведчука до РФ серед власників компаній "Академ-Клуб", "Осокорки-7" і "Орєст" з'явилися особи, близькі до заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Спочатку у жовтні 2022 року попри арешт змінився власник кіпрської компанії Pilawer змінився – ним став Олександр Білявський з Херсонщини. Журналісти переконані, що він був лише прикриттям. За три місяці керівники знову змінилися.

Власником "Академ-Клубу" став Петрос Тограмаджян з Болгарії, "Осокорками-7" почав володіти Вадим Іванов з Риги, а "Орєст" оформив на себе бізнесмен Валерій Міщенко. Важливо, що операціями щодо всіх трьох виконував один нотаріус. Це наштовхнуло на думку, що ними насправді володіє Міщенко.

Валерій Міщенко раніше фігурував у розслідуваннях щодо "Укрбуду" та заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, який раніше працював адвокатом у цій компанії. Коли власник компанії Максим Микитась потрапив за ґрати, то активи з "Укрбуду" почали виводити. Власниками частини з них стали компанії Олега Татарова та Людмила Міщенко з тимчасово окупованого Донецька, яка є партнеркою Валерія Міщенка. Також компанія останнього була оформлена в будинку, у якому Татаров та його родичі мають нерухомість.

Популярні новини зараз

Після протестів на Вокзальній площі через закриття ринку "Яма", чиновники взялись пояснювати необхідність реконструкції

Столичні рятувальники дістали тіло людини із річки

На війні загинув інженер Інституту ядерних досліджень Сергій Чередник

The Economist додав Київ у ТОП-10 найгірших міст світу для життя - журналісти запитали думку киян

Показати ще

Раніше журналісти зясували, що бізнес-партнер очільника Офісу президента Андрія Єрмака Артем Колюбаєв з 2019 року почав активно входити в пов’язані зі Столаром та Медведчуком будівельні компанії в якості співзасновника.