Вже завтра колегія суддів у складі суддів Людмили Мельниченко, Олени Козачук та Марії Сазонової має вийти до нарадчої кімнати, аби винести вирок у цій справі (№359/3506/19), інформує «Закон і Бізнес».

Обвинуваченими у цій справі проходять троє осіб, яким інкримінується скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ст.257 («Бандитизм»), ч.4 ст.187 («Розбій»), ч.1 ст.263 (незаконне зберігання зброї), ч.3 ст.262 («Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї»), ч.3 ст.28 п.6 ч.2 ст.115 («Умисне вбивство») КК, а Іванку В.А., якого слідство вважає очільником цієї ОЗГ, — ще й ч.2 ст.209 («Легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом…») КК.

З обвинувального акту вбачається, що ця ОЗГ

збирала інформацію про заможних громадян, після чого здійснювала напади на їх житло, вимагаючи різними методами, небезпечним для життя чи здоров'я особи, надання інформації щодо місця знаходження коштів та матеріальних цінностей. Після чого заволодівали грошима та іншими цінностями й зникали з місця події.

Так, наприклад, у жовтні 2017 року вони вломилися до будинку в м.Буча, де, завдавши ударів руками та ногами по голові та тілу, зв'язали господиню та викрали гроші, золоті годинники, каблучку з діамантом, золоті сережки на загальну суму понад 545 тис. грн. та ключі від автомобіля Lexus.

У тому ж місяці, але вже у с.Віта Поштова Києво-Святошинського району здобич банди була ще більшою — майже 860 тис. грн. І знову вдершись до помешкання потерпілої, вони зв'язали їй руки й ноги пластиковими хомутами й вимагали інформації про схованки для грошей та цінностей.

У грудні 2017 року, знову в Бучі, вони проникли до будинку, де перебувала лише 13-річна потерпіла. Але вік дитини їх не зупинив: приголомшивши ударами по голові та тілу, бандити знерухомили її та винесли з

помешкання зброю, включно із колекцією мислівських ножів, та гроші на суму майже 1,4 млн грн.

Якщо жертви виявляли спротив чи мовчали про свої схованки, до них застосовували більш жорсткі методи впливу. Так, під час нападу на маєток у садовому товаристві «Лагуна», що у с.Гнідин, вони не лише зв'язали господарів і завдали їм численних ударів у різні частини тіла, а й приклали до тіла чоловіка увімкнену праску, аби той швидше заговорив. Тут, як зазначає слідство, бандити розжилися майном майже на 11,4 млн грн. Водночас, від отриманих ран хазяйка будинку врешті-решт померла….

До речі, ще одного учасника ОЗГ, який, як уважає слідство, виступав у ролі наводчика, наразі затримати не вдалося.

Утім, з огляду на кількість епізодів вчинених розбійних нападів, майже два десятки потерпілих та наслідки вчиненого, у т.ч. й смерть однієї із жертв, юридична спільнота очікує тривалих строків покарання для учасників цього злочинного угрупування.