«Я могла б відмовитись від усіх технологій та методик, якщо доведеться зробити вибір». На Київщині працює вчителька інформатики, яка вчить учнів користуватися ШІ і нейронками, створювати додатки та читати Forbes. Ось її історія.

Про це розповідає dev.ua.

Імплементує ШІ

На Київщині працює вчителька інформатики, яка імплементує в навчальний процес ШІ-інструменти, навчає учнів створювати застосунки і привчає читати Forbes. Ось історія Яніни Хіжінської, яка, ймовірно, є чи не найпрогресивнішою педагогинею області, за що й номінувалася на Global Teacher Prize Ukraine 2024.

Яніна Хіжінська — вчителька інформатики, української мови та літератури селища Чайки Київської області. На уроках інформатики учні вивчають штучний інтелект, як інструмент вирішення глобальних проблем, розробляють додатки і створюють компанії тощо; на уроках літератури створюють графічні дизайни до прочитаних творів; розбирають граматику, обговорюючи інвестиції та читаючи Forbes.

Перші кроки вчительки як інноватора почалися ще у школі, коли вона адаптувала гру «Мафія» для навчальних цілей та перетворила її на динамічний інструмент навчання, який залучав кожного учня. Згодом адаптацію пройшли і інші настільні ігри.

Пряма мова

«З 6 класу мій класний керівник довірила мені проводити уроки біології для моїх однокласників під її наставництвом. Поступово спектр предметів розширився, тому вступаючи до педагогічного коледжу я вже мала потужну практику», — розповідає Яніна.

Під час роботи у приватній мережі навчальних закладів молода вчителька занурилася в аналіз та синтез кращих світових підходів до навчання. Результатом стала навчальна програма, яка розвиває дух підприємництва учнів, жагу до інновацій та вміння розв’язувати проблеми. ЇЇ підхід також включає інтеграцію з реальним світом через залучення до освіти реальних бізнес-кейсів, взаємодію з представниками бізнесу та розробку власних стартап-проєктів учнями. Це допомагає дітям не лише засвоювати теоретичні знання, а й розвивати практичні навички, необхідні для реалізації власних ідей.

«У співпраці з EdEra, Мінцифри та „Київстар“, я долучалась до розробки десятків онлайн-курсів, в тому числі і „Окей, ґуґл: як стати підприємцем?“, який став мостом для учнів, що прагнуть створити власну справу», — продовжує вчителька.

Особиста жага знань ніколи не обмежували Яніну в темах, які вона вивчає. Зараз вона є дипломованою практикинею з графічного дизайну, аналітикинею та АІ-майстринею. Поєднання різного спектра знань, візуального та змістовного дозволяє вчительці розробляти актуальні матеріали для учнів. Вона зазначає, що її підхід націлений не просто навчати, а створювати шляхи для навчання, які інспірують, синтезують досвід різних галузей, мотивують та готують молодь до майбутнього.

Персоналізація навчального процесу

«Я могла б відмовитись від усіх технологій та методик, якщо доведеться зробити вибір. Але персоналізація залишиться в пріоритеті. Використовуючи інноваційні методи та технології, я створюю середовище, де кожен учень відчуває себе цінним і здатним досягти величезних успіхів», — доповнює Яніна Хіжінська

Говорячи про практику, в учнів є персональні чати-помічники, є диференціація форматів, змісту завдань, постійна можливість вибору та впливу на власне навчання. Також вчителька є менторкою для семи дітей, адвокатом їх інтересів перед школою та батьками, їх товаришкою та наставницею, де головне її завдання — академічний та особистісний розвиток учнів.

Популярні новини зараз

Стало відомо графік перших осінніх прогулянок Києвом

На Оболоні та в інших районах Києва фіксується сильний ранковий смог, від якого важко дихати

Внаслідок атаки РФ на Київ постраждали 2 людини - КМВА

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

Показати ще

За допомогою індивідуальних менторських зустрічей, карток розвитку, цифрових портфоліо, різних практик диференціацій та проєктної роботи, Яніна допомагає визначити та досягати нових освітніх і особистих цілей. Протягом року разом вони працюють над індивідуальними проєктами, які розвивають сильні сторони дітей — розробляють комп’ютерну гру та англомовний планер; досліджують косметику, її склад та які бренди продовжують тестувати продукти на тваринах; вивчають стоматологію майбутнього тощо.

«Своїм найбільшим досягненням вважаю зміцнення віри кожного учня в себе та в свої можливості. Побачити, як учень перетворюється на впевненого в собі лідера, який прагне до знань та успіху, є найбільшою нагородою для мене як вчителя», — каже вчителька інформатики, української мови та літератури.

На уроках учні вчаться мистецтву формулювання запитів (промптів) до AI, генерують тексти/зображення/музику/відео, роблять редизайни, оформлюють простір класу за допомогою нейромереж, шукають рішення глобальних проблем людства та вчаться автоматизовувати рутину. Цей підхід дозволяє не просто споживати інформацію, а й активно працювати з сучасними технологіями, розвивати креативність та критичне мислення.

Разом вони багато аналізують та обговорюють питання етики, де улюбленою темою є питання вагонетки. Крім цього, Яніна робить акцент на проєктно-орієнтованому навчанні.

Емоційне благополуччя учнів

У викликах сучасності, особливо під час повномасштабного вторгнення, Яніні вдалось адаптуватись до нових умов, де пріоритетом стала підтримка емоційного благополуччя учнів. Використання арт-терапії та розробка програм психологічної підтримки допомогли дітям знаходити внутрішні ресурси для протистояння викликам, зміцнюючи їхню віру в себе та своє майбутнє.

Наприклад, розробка курсів «Супергерої безпеки» та «Супергерої України» стали відповіддю для дітей молодшого шкільного віку на потребу зрозуміти сучасну війну, включаючи основи безпеки та роль ЗСУ. Розроблені матеріали курсу, доступні на платформі «Всеосвіта», ілюструють, як інноваційні освітні практики можуть адаптуватись до актуальних соціальних викликів, надаючи дітям необхідні знання та вміння в інтерактивній формі.

Яніна Хіжінська розширює горизонти не лише для своїх учнів, але й для колег — допомагає подолати страх перед новими технологіями та веде Telegram-канал, де публікує нові нейромережі і способи їх використання.

«Це не просто підхід до навчання, це філософія, яка дозволяє нам разом створювати освітнє середовище, де кожен відчуває себе цінним та залученим», — ділиться вчителька.

Прагнення вчительки до постійного саморозвитку та впровадження інновацій слугує яскравим прикладом для учнів та їхніх батьків, показуючи, що вчителі важливі. А зміни можуть бути не лише викликом, але й величезним ресурсом для росту та розвитку.

Нині Яніна є номінанткою на премію Global Teacher Prize Ukraine 2024 та має шанс отримати 1 мільйон гривень для власного освітнього проєкту!