В рамках чергового кримінального провадження слідчі вкотре зафіксували, що Департамент транспортної інфраструктури КМДА незаконно завищив ціну “викупу” транспортних засобів зі штрафмайданчиків – з 720 гривень до 1270 гривень. Наслідком цього стало те, що лише протягом 2021-2022 років кияни та гості столиці “переплатили” 10 суб’єктам господарювання близько 51 млн гривень за евакуацію 37,4 тис. автомобілів. Крім того, у Нацполіції встановили, що муніципальним інспекторам з паркування ставились задачі “затримувати” максимально можливу кількість транспортних засобів і що відповідні угоди з компаніями-“евакуаторщиками” укладалися чиновниками столичної мерії з порушенням окремих процедур. При цьому, розраховувати на швидке вирішення зазначених проблем мабуть не варто. Раніше правоохоронці вже пробували, але не змогли нікого притягнути до відповідальності за такі махінації.

Як стало відомо КиївВладі, наразі столичні правоохоронці розслідують чергову справу щодо численних порушень законодавства при евакуації автомобілів з вулиць Києва та їхньому зберіганні на штрафмайданчиках.

Йдеться про кримінальне провадження №42023102090000068 від 31 березня 2023 року, яке було відкрито Солом‘янським управлінням Нацполіції Києва. Слідство у цій справі здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу (КК) України – привласнення, розтрата майна або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Зазначимо, що ті факти, які зацікавили правоохоронців, були встановлені Державною аудиторською службою України в рамках фінансового аудиту виконання бюджетних програм Департаментом транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА) за період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2022 року. Зазначимо, відповідний аудиторський звіт №17-22/12 від 5 липня 2023 року відсутній у відкритому доступі.

Що розслідують правоохоронці

За даними слідства, у період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2022 років Департамент транспортної інфраструктури КМДА уклав низку договорів щодо доставлення транспортних засобів (евакуації) на штрафмайданчики з 15 суб’єктами господарювання. Йшлося про наступні підприємства та компанії: КП «Київтранспарксервіс», КП «Центр організації дорожнього руху», ТОВ «Експедиція 777», ТОВ «Експресавтоком», ТОВ «Укртрансконтракт», ТОВ «ТД «Імпорт-Трейд», ТОВ «Рабісто», ТОВ «Паркінг Україна», ТОВ «Автосос-Сервіс», ТОВ «Алга Транс», ТОВ «Бітум інвест», ТОВ «Евакуатор Сервіс», а також трьох фізичних осіб-підприємців, чиї імена та прізвища в судових ухвалах по цій справі не уточнюються.

Згідно з цими угодами, виконавці даних послуг повинні були займатися транспортуванням автомобілів, власники або користувачі яких порушили правила зупинки або паркування на столичних дорогах, на спеціальні майданчики за допомогою евакуаторів. Затриманням цих транспортних засобів, тобто фіксацією порушень і передачею цих даних евакуаторам, займалися інспектори з паркування Управління (інспекції), яка на той час входила до складу Департаменту транспортної інфраструктури столичної міськдержадміністрації.

Задля того, щоб повернути свої автомобілі зі штрафмайданчиків, їхні власники або користувачі повинні сплачувати 1270 гривень вказаним суб’єктам господарювання за послуги з транспортування. Крім того, “автолюбителі” повинні також сплатити державі штраф у розмірі 680 гривень за неправильне паркування (у випадку сплати протягом 10 днів штраф зменшується удвічі) і 24 гривні за кожну добу зберігання транспортного засобу на цьому майданчику (144 гривень за добу – починаючи з 8 дня).

При цьому, у ході розслідування правоохоронці встановили, що розмір плати за евакуацію транспортних засобів у столиці завищено майже вдвічі. Справа в тому, що в нашій державі це повинно коштувати 720 гривень – такі “розцінки” встановлені спільним наказом трьох українських міністерств №967/1218/869 від 10 жовтня 2013 року для транспортних засобів вагою до 2 тис. кг включно (середня вага легкових автомобілів). Із даних КП “ГІОЦ” (адміністратор сервісу “Київ Цифровий”, через який оплачуються “послуги з евакуації”) правоохоронцям стало відомо, що 10 із 15 вищезгаданих суб’єктів господарювання протягом 2021-2022 років отримали 117,87 млн гривень за транспортування 92,8 тис. одиниць автомобілів (дані по іншим 5 компаніям у судових ухвалах відсутні). Найбільше коштів отримало КП “Центр організації дорожнього руху” – 47,6 млн гривен за евакуацію 37,4 тис. транспортних засобів.

Зважаючи на різницю між “законною” і “реальною” вартістю транспортування автомобілів в розмірі 550 гривень, правоохоронці дійшли висновку, що протягом 2021-2022 років мешканцями та гостями міста Києва було зайво сплачено виконавцям цих послуг 51 млн гривень (у тому числі 20,6 млн “зайвих” гривень отримало КП “Центр організації дорожнього руху”).

Також правоохоронцям стало відомо, що працівники управління (Інспекції) з паркування Департаменту транспортної інфраструктури КМДА за вказівкою свого керівництва “мали тимчасово затримувати та транспортувати з території Києва максимальну кількість транспортних засобів”. Тобто, вочевидь, слідчі натякнули на існування певних “планів” щодо евакуації автомобілів, які інспектори мали виконувати. Крім того, у Нацполіції вказали на те, що профільний департамент столичної мерії укладав угоди з “евакуторами” без “додержання процедури відбору та перевірки підприємств на відповідність нормативно-визначеним умовам”.

Також слідчі звернули увагу на те, що цими угодами було передбачено, що компанії-“евакуатори” отримують оплату своїх послуг саме від тих осіб, які є власниками або користувачами автомобілів. У зв’язку з цим, на переконання правоохоронців, фактично йдеться про надання послуг в примусовому порядку, що суперечить нормам Закону України “Про захист прав споживачів” та Цивільному кодексу України, адже ця евакуація здійснюється за ініціативи інспекторів КМДА (тобто, представників органу місцевого самоврядування), а не з ініціативи “автолюбителів”. При цьому, за інформацією слідства, договори публічної оферти між власниками або водіями автомобілів та виконавцями цих послуг послуг не укладалися та, відповідно, вартість евакуації також не погоджувалася.

Популярні новини зараз

ДСП Чорнобиля вкладе понад ₴8,5 млн на купівлю спеціальної дорожньої техніки

На столичній Троєщині жінка скоїла самогубство, стрибнувши з 15-го поверху

У столиці загорівся Свято-Покровський собор

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

“Зважаючи на викладене, брак прийнятих Департаментом транспортної інфраструктури КМДА управлінських рішень та неналежний контроль за діяльністю надавачів послуг з примусового транспортування тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальні майданчики за рішенням інспекторів з паркування призвели до порушення прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб щодо стягнення плати за транспортування у розмірі більшому, ніж встановлено відповідним наказом №967/1218/869 від 10 жовтня 2013 року. Крім того, це призвело до необґрунтованого отримання виконавцями послуг коштів з рахунків громадян на суму 51,04 млн гривень”, – зазначається в судових ухвалах по цьому слідству.

Ще 18 жовтня 2023 року правоохоронці провели низку обшуків у фігурантів цієї справи, зокрема – за адресами проживання одного з “паркувальних” інспекторів і директора ТОВ “Евакуатор Сервіс”, в офісі ТОВ “Експрес-Т” тощо. Під час цих обшуків було вилучено майно, яке надалі було визнано речовими доказами по цій справі. Серед іншого, йдеться про мобільні телефони, податкові накладні, оборотно-сальдові відомості, акти проведення вимірів витрат палива, журнали випуску автомобілів-евакуаторів, журнали щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв тощо. Надалі, протягом листопада 2023 року, Солом’янський районний суд Києва наклав арешти на усе це майно.

Більшість вищезгаданих документів було вилучено в офісі “Експрес-Т”, але стосувалися вони не тільки цієї ТОВки, а й інших трьох компаній, які укладали договори з Департаментом транспортної інфраструктури КМДА – “Автосос-Сервіс”, “Евакуатор Сервіс” і “Експедиція 777”.