Кілька днів тому у центрі Києва з’явилася реклама служби психологічної допомоги із депресивними написами, які обурили українців. Журналістка Яніна Соколова, чий фонд розмістив рекламу, визнала, що вони помилилися із концепцією.

Яніна Соколова опублікувала пояснення у соцмережах, визнала помилку і персональну відповідальність за вибір концепції реклами та принесла вибачення.

«Не помиляється той, хто нічого не робить. Ми помилилися. За неприйнятну в наш час концепцію рекламної кампанії несу відповідальність персонально я. Я її затвердила після пропозицій рекламної агенції McCann Kyiv. Тому прошу персональне вибачення у всіх, в кого наша ідея викликала зворотню від бажаного реакцію»

Вона пояснила, чому була вибрана ідея кампанії і написи «Буде лише гірше», «Життя немає сенсу» і «З депресії не вийти».

«Розрахунок нас і наших партнерів, за участі психологів агенції, був на те, що людина, яка прочитає на борді свої ж думки синхронізує їх з собою і побачить що: вихід є, як написано нижче на борді набере наших психологів 5522 і отримає допомогу. Втім, ми помилилися. В людей, які нині перебувають у кризових станах це викликало обурення. Немов ми спонукаємо людей зацементувати свої думки. Але це не так»

Яніна Соколова також повідомила, що борди і сітілайти будуть зняті.

«Вже знімаються. І замінені бордами, які ми робитимемо на основі ваших ідей і пропозицій. Це напевно буде перша реклама психологічної допомоги, яку створили самі українці», — написала вона і закликала усіх небайдужих у коментарях запропонувати свої ідеї для рекламної кампанії служби психологічної допомоги.

"Провокативна реклама вже знята з вулиць міста" - комунальники відреагували на резонанс у мережі

У комунальному підприємстві «Київреклама» написали, що запитів на розміщення цієї реклами до них не надходило.

«Стосовно сумнівної реклами психологічної підтримки Фонду Яніни Соколової: дана реклама, не є соціальною рекламою, яка розміщувалась на замовлення адміністрації. Запитів на її розміщення до нас не надходило, КП „Київреклама“ не сприяло у її розміщенні»

У «Київрекламі» також пояснили, що вони не можуть втручатися у зміст реклами.

«Ми видаємо дозвіл саме на конструкцію, а не на її інформаційне наповнення. При розгляді заяв щодо оформлення дозволу на розміщення зовнішньої реклами Управління не відслідковує і не перевіряє її зміст. Це стосується і конструкцій зі змінним сюжетом — білбордів, сітілайтів, відеоекранів, банерів тощо. Провокативна реклама вже знята з вулиць міста. Звертаємо увагу, що саме замовник несе відповідальність за інформаційне наповнення реклами»

Популярні новини зараз

До суду направили справу зрадника та агента спецслужб рф, який зливав дані та локації ЗСУ та інших об'єктів - прокуратура

8-річний хлопець знайшов гранату в селі Гоголів Броварського району Київщини

ВСУ зобов’язав Президента розглянути подання ВРП про призначення кандидатки на посаду судді Печерського райсуду Києва

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Раніше повідомлялось: У столиці у родин військових є можливість відвідати групу психологічної підтримки

Що взагалі сталося і з чого почався скандал?

Фото 1 из 9.
Фото 2 из 9.
Фото 3 из 9.
Фото 4 из 9.
Фото 5 из 9.
Фото 6 из 9.
Фото 7 из 9.
Фото 8 из 9.
Фото 9 из 9.

Фонд української журналістки Яніни Соколової "Варто жити" запустив рекламу Всеукраїнського кол-центру безкоштовної психологічної підтримки військових та цивільних. Кампанія складаєтся із бігбордів і сітілайтів із трьома написами «Буде лише гірше», «Життя не має сенсу», «З депресії не вийти». Під ними значно меншими літерами розміщене запитання: «Мучать такі думки? Дзвони…» і номер телефону.

Проте форма, в якій пропонують психологічну допомог, на думку багатьох, швидше призведе до депресії, ніж когось урятує. Користувачі Мережі нагадують, що за роки повномасштабної війни українці перебувають у стані перманентного стресу, і будь-яке необережне слово, дрібниця може стати тригером гострої реакції.

У соцмережах вимагають негайно зупинити рекламну кампанію і прибрати рекламу з київських вулиць.

«Ні для кого не секрет, що: підвищився рівень депресій; ми всі в стані стресу: хто гострого, хто хронічного; ми маємо проблеми з уважністю та концентрацією. В такі часи прокидається магічне мислення, люди в пошуках знаків, якоїсь передбачуваності. Це не є поганим і часто рятує. Але не завжди. Особливо, коли соціальна реклама підкидає отаке. Мало людей в депресії будуть читати „оте“ маленькими літерами. Мало людей, які перебувають у гострій стадії горя, будуть розглядати плакат уважно і набирати ці номери. Кароч. Зніміть це негайно», — написала журналістка Наталія Бушковська.

«У 2008 році з метро прибрали написи Виходу немає. Людей крило від кризи, і ці слова ще й в підземці нагнітали капітально. Принаймні так зверталися пасажири. У 2014 ми з колегами завершували цю роботу. Змінювали напис „остання поїздка“ на турнікетах. Тоді почалося АТО, ми всі ще не до кінця усвідомили насправді, що почалося. Але одне самогубство в підземці я памʼятаю дуже добре. Літня пара з Донецька. Вони втратили все, приїхали в Київ і були настільки пригнічені, що стрибнули під прибуваючий потяг. У час повномасштабної війни на вулицях Києва зʼявилася соціальна кампанія „Буде лише гірше“…», — пригадала свій досвід комунікаційниці метрополітену Наталка Макогон.

"Люди, які проходять та проїжджають на машинах повз ці оголошення, найчастіше встигають прочитати тільки великі літери. Вони можуть не одразу пов’язати або взагалі не повʼязати ці повідомлення з пропозицією психологічної допомоги. Натомість вони можуть сприймати їх як суто негативні висловлювання, що підсилюють відчуття відчаю без розуміння контексту чи наміру. Ці повідомлення мають негативну конотацію та відображають стан депресії (відсутність сенсу, демотивація, відчай). Повторювані негативні меседжі можуть мати прямий вплив на психічний стан людей. Якщо постійно показувати повідомлення, які викликають депресивні відгуки, це може погіршити психічний стан окремих людей та суспільства в цілому. Постійне сприйняття таких негативних повідомлень підсилює почуття безнадійності та безпорадності, що суперечить цілям психологічної допомоги. Такий підхід може сприяти розвитку або поглибленню депресивних станів, що є неетичним з точки зору підтримки психічного здоров’я", — зауважує психолог і психотерапевт Марина Межевська.

Читайте також: «Народний психолог» — у Києві отримали сертифікат 87 учасників

Пізніше вона навіть створила ЗВЕРНЕННЯ ПРО ЗНЯТТЯ РЕКЛАМНИХ БІГ-БОРДІВ, ЩО РОЗМІЩЕНІ З ПОРУШЕННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ТА ЗАВДАЮТЬ ШКОДУ НАСЕЛЕННЮ УКРАЇНИ:

«Трансляція думок ЦА у слоганах — хороша практика. Але ця практика точно погана для кампанії з гарячою лінією психологічної допомоги під час війни. Бо дрібний шрифт не прочитають, а от ВЕЛИКИЙ — так. А він підштовхує до того, чого хотіли запобігти. Комунікація здатна навіювати та шкодити. Особливо, коли людині й так погано. На жаль, зараз погано багатьом. Не знаю, хто і на основі чого приймав рішення розмістити цю рекламу. Але знаю точно, що визнавати помилки можна завжди і виправляти їх», — зазначає письменниця Оксана Мороз.

«Ідея, звичайно, гарна. Але ж у такій справі важливо не тільки привернути увагу, але й не нашкодити. Подивіться на фото. Борд стоїть на узбіччі, розгорнутий так, щоб було видно водіям машин, що їдуть уздовж вулиці. Що людина побачить, пролітаючи на швидкості повз такий плакат? Що життя не має сенсу. Вона навіть номер телефону служби не встигне записати. Я, наприклад, плакат саме з цим написом знайшла на іншому борді, трохи далі по вулиці, і лише здалеку ледь встигла зазняти, бо час показу декілька секунд. Ось так їде людина у смутку, проблем вище голови, а тут опа — і відповідь на всі питання», — зазначає журналістка Тетяна Галковська.

«Коли в мене загострення, я саме так і думаю. З депресії не вийти. Буде лише гірше. Далі зазвичай іде читання статистики про те, як швидко і болюче загинаються люди з моїм букетом хвороб і психічних розладів. Далі — згадування слів чужих людей, колишніх чоловіків, біологічних родичів, які мені казали, що я ніколи не стану поеткою. Порівняння своїх скромних результатів із результатами інших (о боже, невже вони кращі і талановитіші? боже, ні!). Далі йдуть такі прогнози про долю нашої державності, що Марія Берлінська вам здасться феєю-аніматором на дитячому дні народження. І нарешті — флешбеки про те, як я була ізгоєм приблизно скрізь і довго не розуміла, чому, за що. А далі — поламані меблі, розбитий посуд, чергове підвищення дози препаратів, ще +10 кг. А потім препарати починають діяти — і я знову ок. Механізм десь такий, якщо коротко», — зазначила користувачка Мережі Оксана Осмоловська.

Раніше повідомлялось: Біля КМДА у центрі Хрещатика з'явився залізний "Трон переможця"