Весь останній рік 241-а бригада територіальної оборони прочісувала небо в пошуках російських "Шахедів". Основне завдання — збивати ворожі БПЛА до того, як вони доберуться до Києва. Про це повідомляє The Guardian.

Анатолій Шишак і його колеги перебувають приблизно за 100 км на схід від Києва, уздовж одного з кількох маршрутів польоту дронів.

"Я люблю свою роботу. Ми досить успішні. Ми зупиняємо смерть тут. Наші сім'ї перебувають у Києві, тому ми захищаємо своїх дружин і дітей", — пояснив він.

У розпорядженні мобільного підрозділу також є радянські великокаліберні кулемети. Вони оснащені трасувальними і звичайними патронами.

Капітан Олександр Жигун розповів, що його взвод складається з солдатів віком від 30 до 40 років. Багато з них у цивільному житті працювали тележурналістами і дизайнерами. "Ми використовуємо застарілу зброю, тому що у нас немає нової", — сказав він, дістаючи автомат Калашникова, виготовлений 1989 року.

Євген Долін показав свій кулемет Browning.

"Можливо, це і стара зброя, але вона працює", — сказав він. Гармата була встановлена на кузові пікапа, і не було сенсу витрачати ракету "Патріот" вартістю 4 мільйони доларів на безпілотник за 20 000, пояснив він.

Жигун повідомив, що на сьогодні його команда збила всі дрони, які помічала. Росіяни нещодавно змінили тактику. За його словами, у жовтні минулого року вони почали фарбувати ударні дрони в чорний колір, щоб їх було складніше виявити. Вони також переміщуються зигзагоподібними маршрутами і змінюють траєкторію польоту в повітрі.

241-та бригада також захищає центр Києва. На 12-му поверсі житлового будинку на околиці міста встановлено кулеметний пост. Поруч розташована ТЕЦ.

Остання велика ракетна атака Росії на Київ сталася місяць тому, повідомив Євген Мезенцев. Його кулемет "Максим", виготовлений у 1944 році, збив чотири дрони. Але він не зможе вражати гіперзвукові ракети, які можуть рухатися зі швидкістю 10 Маха. Більшість представників його підрозділу, відомого як "Мрія" — волонтери, які працюють у юридичній сфері. Кілька разів на місяць Мезенцев цілодобово чергує. Решту часу він працює суддею апеляційного суду.

Популярні новини зараз

У київському парку "Муромець" пройшов забіг із собаками

Пшонка-стайл. На Київщині привели до ладу особняк екс-генпрокурора-втікача і тепер продають його

Назавжди 30. На фронті загинув військовий із Київщини Іван Будник

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

"У нас немає іншого вибору. Ми повинні виграти цю війну. Якщо ми цього не зробимо, наші діти й онуки все одно воюватимуть із росіянами, — сказав він. — Ніхто з нас не хоче жити в путінській Росії. Ми хочемо бути вільними й незалежними. Ми не хочемо бути рабами наших сусідів".

Микола Мисечко, ще один суддя-волонтер, заявив, що переговори з Москвою безглузді.

"Це дурниця. Ви знаєте, що росіяни брешуть, коли відкривають рот", — сказав він.

За словами Мезенцева, Путін може спробувати знову спробувати захопити Київ. Але зараз Україна підготовлена вже краще, ніж два роки тому.

"Коли ми отримаємо F-16, "Петріоти" та інше сучасне озброєння, ситуація може змінитися. Нам потрібно їх більше. На цю мить у нас немає можливості просуватися вперед", — зазначив він.