Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Проєкт «Ікони на ящиках з-під набоїв» київських художників Соні Атлантової та Олександра Клименка присвячений мистецьким медитаціям на тему російсько-української війни. Його головна ідея — перетворення смерті, символом якої є ящик від озброєнь, на життя, яке в українській духовній традиції уособлює ікона.

Ящики, що на них написані ікони, привезені з зони бойових дій. Тому ці образи є мовчазними, але промовистими свідками усіх трагічних подій, що нині переживає Україна. Вони уособлюють біль і горе матерів, що переживають втрату дітей, розпач та відчай матерів, що змушені тікати від війни, рятуючи дитячі життя. Разом з тим ці образи закарбовують нашу віру у перемогу.

Локацією для експозиції символічно обрана Києво-Печерська лавра — національна святиня України, уділ Пресвятої Богородиці — Матері Ісуса Христа, яка вважається управителькою і покровителькою монастиря. Лавра є Успенською, тож символізує любов синів і дочок до своїх матерів та виконання Божої Заповіді щодо шанування батьків. Окрім мистецької, проєкт має ще й благодійну складову. Кошти від продажу ікон підуть на підтримку різних волонтерських ініціатив, пов’язаних передусім з військовою медициною.

Відкриття відбудеться 9 травня о 12:00. Адреса: Київ, вулиця Лаврська, 15.

Раніше у нашому телеграм-каналі Хрещатику повідомляли про те, що у Софії Київській показують мозаїчні ікони на ящиках з-під боєприпасів.